ZUPA Z SOCZEWICĄ I DYNIĄ

Pomarańczowo-złota, energetyczna i aromatyczna. O tej zupie można mówić długo i samymi smakowitymi słowami opisywać jej zalety. Po co jednak tracić czas, skoro można ją przygotować, zaprosić rodzinę do stołu i wówczas zachwycać się doskonałym smakiem!

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

  • 1 cebula,
  • 2 łyżki curry,
  • 1/2 kg słodkich ziemniaków,
  • 1/2 kg miąższu dyni,
  • 1/2 kg różyczek kalafiora,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 800 g pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • jogurt grecki do podania.

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy do momentu, aż nabierze złotego koloru. Posypujemy curry, mieszamy. Wrzucamy obrane, pokrojone na grube kawałki słodkie ziemniaki, dynię, kalafiora, odcedzoną soczewicę, pomidory, oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Serwujemy z chlebem i porcją jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *