Zupa z jarmużu i zielonego groszku

Jarmuż przez lata nie mógł przebić się przez popularność zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, roszponka lub rukola, a w przydomowych ogródkach traktowany był głównie w celach ozdobnych. Jednak od 2-3 lat jest dużo lepiej dostępny, i to nie tylko na targach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach. Warto z tego korzystać, gdyż jarmuż jest źródłem witaminy C i K oraz wielu soli mineralnych. Ma również właściwości antynowotworowe!

Składniki (4 porcje)

  • bulion warzywny (1,5 l),
  • zielony groszek świeży lub mrożony (450 g),
  • jarmuż (250 g),
  • mleko kokosowe (400 ml),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (1 ząbek),
  • przyprawa curry (1 łyżka),
  • kmin rzymski (3 szczypty),
  • pieprz (2 szczypty).

Przygotowanie:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Gdy składniki się zeszklą, dolewamy wywar warzywny i gotujemy.

Następnie wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy – curry, pieprz i kmin. Jarmuż płuczemy i usuwamy twarde łodygi, a następnie wrzucamy do zupy. Całość gotujemy chwilę na małym ogniu. Gdy zupa będzie już gotowa, studzimy ją i miksujemy. Na końcu dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *