Jarmuż przez lata nie mógł przebić się przez popularność zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, roszponka lub rukola, a w przydomowych ogródkach traktowany był głównie w celach ozdobnych. Jednak od 2-3 lat jest dużo lepiej dostępny, i to nie tylko na targach ze zdrową żywnością, ale również w supermarketach. Warto z tego korzystać, gdyż jarmuż jest źródłem witaminy C i K oraz wielu soli mineralnych. Ma również właściwości antynowotworowe!
Składniki (4 porcje)
- bulion warzywny (1,5 l),
- zielony groszek świeży lub mrożony (450 g),
- jarmuż (250 g),
- mleko kokosowe (400 ml),
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (1 ząbek),
- przyprawa curry (1 łyżka),
- kmin rzymski (3 szczypty),
- pieprz (2 szczypty).
Przygotowanie:
Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy. Gdy składniki się zeszklą, dolewamy wywar warzywny i gotujemy.
Następnie wrzucamy groszek i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy – curry, pieprz i kmin. Jarmuż płuczemy i usuwamy twarde łodygi, a następnie wrzucamy do zupy. Całość gotujemy chwilę na małym ogniu. Gdy zupa będzie już gotowa, studzimy ją i miksujemy. Na końcu dodajemy mleko kokosowe i doprawiamy do smaku.