Zupa ziemniaczana z boczkiem i słodką śmietanką

Wartościowa zupa ziemniaczana zabielana słodką śmietaną to doskonały pomysł na tradycyjny, polski obiad. Do tego aromatyczny boczek dodający całości wyjątkowego smaku… Warto spróbować!

Składniki (6 porcji):

  • włoszczyzna (1 pęczek),
  • cebule (3 sztuki),
  • ziemniaki (700 g),
  • boczek/wędzonka (150 g),
  • olej (4 łyżki),
  • mąka pszenna (3 łyżki),
  • bulion drobiowy (2 kostki),
  • śmietana 18% (200 ml),
  • masło (3 łyżki),
  • liść laurowy (2 listki),
  • ziele angielskie (5 ziarenek),
  • natka pietruszki (pęczek),
  • sól, pieprz (dla smaku).

Przygotowanie:

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Podduszamy ją na łyżce masła i łyżce oleju. Zalewamy wodą, solimy, wkładamy ziele angielskie i kostki drobiowe a następnie gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy na drobne kawałki i rumienimy na oleju i maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy do nich mąkę mieszając i chwilę podgrzewając, a następnie rozprowadzamy kilkoma łyżkami ugotowanego wywaru, wlewamy do wrzącej zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy, dodajemy śmietankę, a z wierzchu posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *