Składniki (6 porcji):
- włoszczyzna (1 pęczek),
- cebule (3 sztuki),
- ziemniaki (700 g),
- boczek/wędzonka (150 g),
- olej (4 łyżki),
- mąka pszenna (3 łyżki),
- bulion drobiowy (2 kostki),
- śmietana 18% (200 ml),
- masło (3 łyżki),
- liść laurowy (2 listki),
- ziele angielskie (5 ziarenek),
- natka pietruszki (pęczek),
- sól, pieprz (dla smaku).
Przygotowanie:
Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Podduszamy ją na łyżce masła i łyżce oleju. Zalewamy wodą, solimy, wkładamy ziele angielskie i kostki drobiowe a następnie gotujemy 15 minut. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy na drobne kawałki i rumienimy na oleju i maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy do nich mąkę mieszając i chwilę podgrzewając, a następnie rozprowadzamy kilkoma łyżkami ugotowanego wywaru, wlewamy do wrzącej zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy, dodajemy śmietankę, a z wierzchu posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!