Zupa to bardzo ważny element codziennego menu, szczególnie zimą, kiedy to potrafi przyjemnie rozgrzać już w kilka chwil. Jeśli jednak znudziły się Wam tradycyjne zupy, teraz postawcie na zupy-krem, które są niesamowicie proste w przygotowaniu, a do tego są pożywne i smaczne.
Z czego przygotować zupę-krem? Opcji jest cała masa – możemy wykorzystać właściwie większość warzyw, a nawet owoce 😉 Każda będzie charakteryzować się innym smakiem i pięknym, jednolitym kolorem. Jeśli na górę dodamy jeszcze kleks śmietany, prażone pestki słonecznika lub dyni albo chips warzywny, takie danie stanie się naprawdę efektowne i apetyczne.
Z łatwo dostępnych na co dzień składników, przygotujemy na przykład zupę krem z:
buraków, brokułów, kalafiora, ziemniaków, papryki, cebuli, pieczonej cukinii i szpinaku, dyni, soczewicy, batatów i kukurydzy, białych warzyw, pieczarek lub z gruszki i pietruszki 🙂
Poniżej znajdziecie przepis na dwie szczególnie polecane przez nas zupy-krem.
Składniki:
- opakowanie mrożonego groszku (400g)
- puszka mleka kokosowego (400g)
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżka oleju
- świeży imbir – ok. 1 cm
- trawa cytrynowa – ok. 3 cm
- sól, pieprz
Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem
Składniki:
- 1 kg marchwi
- 2 duże cebule
- 1 pomarańcza
- 50 g masła
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 100ml śmietany 30%
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sól, pieprz