ZUPY KREM – PROSTE I PYSZNE

Zupa to bardzo ważny element codziennego menu, szczególnie zimą, kiedy to potrafi przyjemnie rozgrzać już w kilka chwil. Jeśli jednak znudziły się Wam tradycyjne zupy, teraz postawcie na zupy-krem, które są niesamowicie proste w przygotowaniu, a do tego są pożywne i smaczne.

Z czego przygotować zupę-krem? Opcji jest cała masa – możemy wykorzystać właściwie większość warzyw, a nawet owoce 😉 Każda będzie charakteryzować się innym smakiem i pięknym, jednolitym kolorem. Jeśli na górę dodamy jeszcze kleks śmietany, prażone pestki słonecznika lub dyni albo chips warzywny, takie danie stanie się naprawdę efektowne i apetyczne.

Z łatwo dostępnych na co dzień składników, przygotujemy na przykład zupę krem z: buraków, brokułów, kalafiora, ziemniaków, papryki, cebuli, pieczonej cukinii i szpinaku, dyni, soczewicy, batatów i kukurydzy, białych warzyw, pieczarek lub z gruszki i pietruszki 🙂
Poniżej znajdziecie przepis na dwie szczególnie polecane przez nas zupy-krem.

  Krem z groszku na mleku kokosowym

Składniki:

  • opakowanie mrożonego groszku (400g)
  • puszka mleka kokosowego (400g)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka oleju
  • świeży imbir – ok. 1 cm
  • trawa cytrynowa – ok. 3 cm
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Groszek wraz ze startym na drobnych oczkach imbirem i posiekaną trawą cytrynową podsmażamy ok. 5 min. na oleju. Następnie zalewamy ciepłym bulionem i mlekiem kokosowym. Gotujemy ok. 15 min. aż do miękkości groszku. Całość blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.



Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem

Składniki:

  • 1 kg marchwi
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • 50 g masła
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 100ml śmietany 30%
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Cebule kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną drobno marchew i starty na drobnych oczkach imbir, a także wlewamy sok z wyciśniętej pomarańczy wraz z odrobiną startej skórki pomarańczowej. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy ok. 30 min. Całość blendujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *