Składniki:
- 400 g świeżego groszku (obranego)
- 600 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 1 cebula
- olej roślinny do smażenia
- kilka gałązek świeżej mięty
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- kiełki lucerny
- 1/2 kostki fety
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękki (około 20-25 minut). Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietaną. Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.
Chłodnik z młodej cukinii
Składniki:
- 2 średniej wielkości młode cukinie
- ok. 750 ml bulionu drobiowego
- cebula
- 2 łyżki masła
- 150 g serka śmietankowego
- sól i pieprz do smaku
- grzanki czosnkowe
- świeża mięta
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy, kroimy, a następnie podduszamy na maśle. Cukinie myjemy (nie obieramy, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieramy na tarce i odkładamy na bok. Resztę cukinii kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok.10 minut. Do garnka dodajemy podduszoną cebulę, całość miksujemy i schładzamy. Dodajemy 150 g serka śmietankowego i ponownie miksujemy na mniejszych obrotach. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną zupę schładzamy dodatkowo w lodówce. Chłodnik z cukinii i sera podajemy udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać grzanki czosnkowe oraz świeżą miętę.