Zupy pełne słońca

W Restauracjach Olimp uwielbiamy zupy – to żadna tajemnica 😉 Często podkreślamy również jak ważna w uzyskaniu doskonałego smaku jest sezonowość produktów, z których przygotowujemy posiłki. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepisy na zupy, które idealnie smakować będą latem. Sprawdźcie nasze propozycje i zainspirujcie się do przygotowania czegoś naprawdę znakomitego!

Zielona zupa krem z fetą i kiełkami

Składniki:

  • 400 g świeżego groszku (obranego)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • kiełki lucerny
  • 1/2 kostki fety

PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękki (około 20-25 minut). Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietaną. Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.

Chłodnik z młodej cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • ok. 750 ml bulionu drobiowego
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki czosnkowe
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy, a następnie podduszamy na maśle. Cukinie myjemy (nie obieramy, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieramy na tarce i odkładamy na bok. Resztę cukinii kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok.10 minut. Do garnka dodajemy podduszoną cebulę, całość miksujemy i schładzamy. Dodajemy 150 g serka śmietankowego i ponownie miksujemy na mniejszych obrotach. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną zupę schładzamy dodatkowo w lodówce. Chłodnik z cukinii i sera podajemy udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać grzanki czosnkowe oraz świeżą miętę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *