Zupy pełne słońca

W Restauracjach Olimp uwielbiamy zupy – to żadna tajemnica 😉 Często podkreślamy również jak ważna w uzyskaniu doskonałego smaku jest sezonowość produktów, z których przygotowujemy posiłki. Dziś przygotowaliśmy dla Was przepisy na zupy, które idealnie smakować będą latem. Sprawdźcie nasze propozycje i zainspirujcie się do przygotowania czegoś naprawdę znakomitego!

Zielona zupa krem z fetą i kiełkami

Składniki:

  • 400 g świeżego groszku (obranego)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 1 cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • kiełki lucerny
  • 1/2 kostki fety

PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę. Smażymy ją na lekko złoty kolor i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy groszek i gotujemy pod przykryciem aż będzie miękki (około 20-25 minut). Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy umyte i osuszone listki mięty. Gotową zupę miksujemy blenderem i zabielamy śmietaną. Fetę kroimy w kostkę. Do miseczek z zupą nakładamy porcję fety i posypujemy obficie kiełkami.

Chłodnik z młodej cukinii

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode cukinie
  • ok. 750 ml bulionu drobiowego
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego
  • sól i pieprz do smaku
  • grzanki czosnkowe
  • świeża mięta

PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy, kroimy, a następnie podduszamy na maśle. Cukinie myjemy (nie obieramy, zupa będzie miała bardziej intensywny kolor), odrobinę ścieramy na tarce i odkładamy na bok. Resztę cukinii kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy ok.10 minut. Do garnka dodajemy podduszoną cebulę, całość miksujemy i schładzamy. Dodajemy 150 g serka śmietankowego i ponownie miksujemy na mniejszych obrotach. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzoną zupę schładzamy dodatkowo w lodówce. Chłodnik z cukinii i sera podajemy udekorowany surową startą cukinią. Dla bardziej zdecydowanego smaku można dodać grzanki czosnkowe oraz świeżą miętę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *