Warzywa w tempurze – przepis

Odkrywamy azjatyckie smaki: Warzywa w tempurze z sosem sweet chilli
Azjatyckie dania od wieków stanowią symbol wspólnego spędzania czasu, radości z jedzenia oraz budowania więzi międzyludzkich przy stole. W kulturze Azji posiłek to nie tylko chwila na zaspokojenie głodu, ale także okazja do dzielenia się smakiem, aromatem i doświadczeniem kulinarnej podróży z bliskimi.
Jednym z dań, które doskonale oddają tę koncepcję, są warzywa w tempurze z sosem sweet chili. Delikatne kawałki warzyw, otulone chrupiącą, złocistą panierką – tempura, podane z aromatycznym sosem sweet chili, stanowią doskonałą propozycję do wspólnego delektowania się smakiem.
Czas na przepis! Składniki:
  • 100 g miksu papryk: czerwonej, żółtej, zielonej 
  • 100 g szparagów
  • 100 g cebuli
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g marchwi
  • 100 g tempury
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml oleju rzepakowego
Do podania:
  • sos słodki-chili
Przygotowanie:
  • Wszystkie warzywa obierz, oczyść i pokrój w grubsze słupki.
  • Tempurę wsyp do miski i zalej zimną wodą, dokładnie wymieszaj na gładką, gęstą masę. Dodaj sól i wymieszaj.
  • Olej rzepakowy rozgrzej do temperatury 180 stopni w głębokim garnku lub frytkownicy.
  • Pokrojone warzywa zanurz w przygotowanej tempurze i kładź na rozgrzany olej. 
  • Smaż do uzyskania złocistego koloru, około 3-4 minuty z każdej strony. Wyłóż na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar oleju.
  • Podaj z sosem słodkim-chili do maczania.
Smacznego!
Chcesz samodzielnie przygotować to wyjątkowe danie w domu? Potrzebne składniki takie jak mieszanka do tempury, czy sos sweet chilli znajdziesz w sklepie Azjanatalerzu.pl. Co więcej, skorzystaj z kodu rabatowego OLIMP15, aby otrzymać 15% zniżki na wszystkie produkty! Jest w czym wybierać – w sklepie dostępne są oryginalne, autentyczne produkty z Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Sprawdź sam! Azja na talerzu – Azjanatalerzu.pl – Smak Orientu w Twoim domu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *