Wiosna, warzywa, świeżość i sezonowość – to wszystko znajdziecie właśnie w tym przepisie! Botwina, czy można bardziej dosłownie przekazać, że wiosna już w pełni?
Znamy wiele sposobów na botwinę, ale przepisem właśnie na tą wspaniałość szczególnie chcemy się z Wami podzielić. Prostota i dobroć w jednym!
Zupa z botwiny na żeberkach z ziemniakamiSkładniki (4 porcje):
- botwina 600g
- młode ziemniaki 350g
- woda 2,5l
- żeberka 350g
- 2 marchewki
- liście laurowe 2szt
- ziele angielskie 2 szt
- sól 15 g
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- szczypta cukru
- śmietana 30% 250ml
- pęczek świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie i gotujemy nasz wywar. W tym czasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gdy żeberka się ugotują, wyciągamy je z wywaru, a w zamian dorzucamy ziemniaki, marchewkę oraz botwinkę i zagotowujemy. Gdy wszystkie skłądniki będą miękkie, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy śmietanę – uważajmy by się nie zważyła, dlatego najlepiej odlać najpierw trochę wywaru to szklanki i tam wmieszać śmietanę, a dopiero potem wlać do całości. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżo posiekanego koperku i gotowe!