Zupa z botwiny na żeberkach z młodymi ziemniakami

Wiosna, warzywa, świeżość i sezonowość – to wszystko znajdziecie właśnie w tym przepisie! Botwina, czy można bardziej dosłownie przekazać, że wiosna już w pełni?

Znamy wiele sposobów na botwinę, ale przepisem właśnie na tą wspaniałość szczególnie chcemy się z Wami podzielić. Prostota i dobroć w jednym!

  Zupa z botwiny na żeberkach z ziemniakami

Składniki (4 porcje):

  • botwina 600g
  • młode ziemniaki 350g
  • woda 2,5l
  • żeberka 350g
  • 2 marchewki
  • liście laurowe 2szt
  • ziele angielskie 2 szt
  • sól 15 g
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • śmietana 30% 250ml
  • pęczek świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE:

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście i ziele angielskie i gotujemy nasz wywar. W tym czasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Gdy żeberka się ugotują, wyciągamy je z wywaru, a w zamian dorzucamy ziemniaki, marchewkę oraz botwinkę i zagotowujemy. Gdy wszystkie skłądniki będą miękkie, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy oraz sok z cytryny. Następnie dodajemy śmietanę – uważajmy by się nie zważyła, dlatego najlepiej odlać najpierw trochę wywaru to szklanki i tam wmieszać śmietanę, a dopiero potem wlać do całości. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżo posiekanego koperku i gotowe!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *