Zdrowe zakupy to mądre zakupy. Od Twoich decyzji zależy czy jesz produkty bogate w składniki odżywcze, czy te pełne „pustych kalorii”. Przeczytaj nasz poradnik, by dowiedzieć się jak kupować z korzyścią dla zdrowia.
1. Głód nie jest dobrym doradcą. Uczucie głodu podczas wyjścia na zakupy powoduje, że zwykle wracamy z większą ilością produktów niż faktycznie potrzebujemy. Często powoduje również, że już podczas zakupów lub w drodze do domu zjadamy coś „na szybko”. Zwykle w takich wypadkach sięgamy po wysokokaloryczną przekąskę, która zapewnia szybkie uczucie sytości, lecz nie przysłuży się naszemu zdrowiu. 2. Produkty zbożowe. Wybieraj: Pieczywo: żytnie, pełnoziarniste, chrupkie żytnie i pełnoziarniste, wafle ryżowe (bez soli), pumpernikiel. Produkty śniadaniowe: płatki zbożowe owsiane, pszenne, orkiszowe, żytnie, kukurydziane (bez cukru), płatki pełnoziarniste, otręby pszenne i owsiane. Inne produkty: makarony żytnie, ryż brązowy/dziki/czerwony, wszelkie kasze. Staraj się unikać: Pieczywo: białe pszenne. Pieczywo cukiernicze: słodkie bułki, rogale, drożdżówki, jagodzianki, ciastka francuskie Produkty śniadaniowe: czekoladowe, miodowe, cynamonowe płatki. 3. Warzywa. Wybieraj: Warzywa liściaste (ß- karoten) – sałata głowiasta, lodowa, rukola, roszponka, a także cykoria i szpinak. Warzywa korzeniowe –marchew (ß- karoten) – pietruszka, seler, burak. Warzywa pnące – fasolka szparagowa (ß- karoten). Warzywa kapustne (Wit. C) – brokuł, brukselka, kalafior, kalarepa, kapusta biała, czerwona , włoska, pekińska. Warzywa psiankowate (Wit. C) – pomidor, papryka (ß- karoten), młode ziemniaki. Warzywa dyniowate – ogórek, cukinia, dynia (ß- karoten). Warzywa cebulowe – szczypiorek (ß- karoten i Wit. C) cebula, czosnek, por. Warzywa rzepowate – rzodkiewka, rzodkiew, rzepa. Warzywa kwaszone – ogórki, kapusta. Warzywa mrożone. Natkę pietruszki (ß- karoten i Wit. C), koperek, kiełki. Staraj się unikać: Warzywa przetworzone, np. w occie. Zupy warzywne zaprawiane śmietaną. Sałatki warzywne z majonezem. 4. Owoce. Wybieraj: Jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuzy, melony. Owoce bogate w witaminę C: pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki, kiwi, truskawki, maliny, poziomki, agrest, porzeczki. Owoce bogate w ß- karoten: brzoskwinie, morele. Owoce mrożone. Kupuj w mniejszych ilościach: Niektóre owoce bogate w cukier: banany, winogrona, czereśnie. Owoce suszone: figi, daktyle, banany, morele, jabłka itp. 5. Produkty mleczne. Wybieraj: Mleko i napoje mleczne: chude mleko 2%, 1,5%, 0,5%, zsiadłe mleko, kefir, maślanka, jogurty naturalne, bałkańskie, greckie. Sery: twarogowe chude, serki ziarniste, feta (o obniżonej wartości tłuszczu). Staraj się unikać: Mleko i napoje mleczne: mleko skondensowane, śmietana kremowa 30%, kremowe napoje mleczne. Serki: homogenizowane, kremowe i śmietankowe, desery mleczne. Sery: topione, pleśniowe 6. Mięsa i ryby. Wybieraj: Chude mięsa: cielęcina, wołowina – polędwica, rostbef. Chudy drób: pierś z kurczaka i indyka. Chude ryby: sandacz, szczupak, dorsz, mintaj, tuńczyk. Chude wędliny: polędwica, schab, szynka wołowa, wędliny drobiowe. Staraj się unikać: Tłuste mięsa: wieprzowina – boczek, golonka, żeberka, karkówka, łopatka. Tłusty drób: kaczka, gęś, drób ze skórą. Tłuste ryby: węgorz wędzony, halibut, panierowane paluszki rybne. Tłuste wędliny: kabanosy, salami, kiełbasy, parówki, pasztety, salcesony. Konserwy mięsne i rybne (nie zawsze są złe, należy jednak upewnić się jak wygląda ich skład) 7. Jakie kupować tłuszcze? Wybieraj: Do sałatek: oleje roślinne – słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej lniany. Do smażenia: olej rzepakowy, olej ryżowy, olej kokosowy, masło klarowane. Kupuj w mniejszych ilościach: Do smarowania pieczywa: masło śmietankowe, ekstra. Do pieczenia: margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu i mixy tłuszczowe. Majonezy: light i jogurtowe. Staraj się unikać: Śmietana kremówka 30%, smalec, słonina, majonez, gotowe sosy. Pamiętaj o tym, by na zakupy zawsze wychodzić z przygotowaną wcześniej listą. Nie kupuj za dużo. Robiąc częściej mniejsze zakupy, będziemy mieć również pewność, że produkty w naszej kuchni będą świeże.
Tak mało wystarczy, żeby zadbać o zdrowie