Azja to prawdziwy skarbiec kulinarnej różnorodności, bogactwa smaków i aromatów, które przenoszą nas w niesamowitą podróż przez różnorodne kultury i tradycje kulinarnego dziedzictwa. Każdy region Azji posiada unikalne dania i specjały, które zachwycają świeżością, intensywnością i harmonią smaków.
W naszej podróży po kuchni Dalekiego Wschodu nie sposób pominąć tteokbooki, czyli klusek ryżowych, które są nieodłącznym elementem kuchni koreańskiej. Te gęste i lepkie, przygotowywane z mąki ryżowej kluski, są podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, a także stanowią doskonałą bazę dla różnorodnych sosów i dań. W naszym wydaniu Tteokbooki pojawią się w sosie słodko-ostrym z lotosem! Ich intensywny smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że są idealne na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po spotkanie ze znajomymi.
Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tego dania, ale także wiele innych azjatyckich przysmaków znajdziesz w sklepie Azjanatalerzu.pl Co więcej, z kodem rabatowym OLIMP15 otrzymasz 15% zniżki na wszystkie produkty! Skorzystaj!
Azja na talerzu – Azjanatalerzu.pl – Smak Orientu w Twoim domu
Składniki:
- 50 g ciętych suszonych grzybów mun
- 100 g plastrów korzeni lotosu
- 150 g miksu papryk: czerwonej, żółtej, zielonej
- 50 g obranej białej cebuli białej
- 20 g obranego czosnku
- 20 g świeżego imbiru
- 50 g plastrów pędów bambusa
- 50 g kostek ananasa
- 150 g mini kolb kukurydzy
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 20 g pasty gochujang
- 150 g marynaty BBQ Bulgogi
- 150 ml wody
- 500 g klusek ryżowych dukboki
Do dekoracji:
- 1 mała garść białego sezamu
- 1 cebula dymka
- 1 pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
- Korzeń lotosu rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w średniej wielkości ukośne paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki, imbir obierz i pokrój na drobno.
- Do warzyw dodaj odcedzone pędy bambusa, ananasa i mini kukurydzę. Tak samo rozmrożony i pokrojony lotos i namoczone grzyby mun.
- Rozgrzej olej rzepakowy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni i smaż wszystkie warzywa przez 5 minut, na koniec dodaj olej sezamowy.
- Kolejno dodaj pastę gochujang, marynatę BBQ Bulgogi i wodę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
- Gdy sos zacznie się gotować dodaj suche kluski ryżowe i gotuj na średniej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, przez 7-8 minut do momentu, aż zmiękną.
- Na koniec dodaj dekorację z sezamu, pokrojoną na drobno cebulkę dymkę i posiekaną kolendrę. Danie podawaj w towarzystwie miseczki ryżu.
Smacznego!