Kluski ryżowe – przepis

Azja to prawdziwy skarbiec kulinarnej różnorodności, bogactwa smaków i aromatów, które przenoszą nas w niesamowitą podróż przez różnorodne kultury i tradycje kulinarnego dziedzictwa. Każdy region Azji posiada unikalne dania i specjały, które zachwycają świeżością, intensywnością i harmonią smaków.
W naszej podróży po kuchni Dalekiego Wschodu nie sposób pominąć tteokbooki, czyli klusek ryżowych, które są nieodłącznym elementem kuchni koreańskiej. Te gęste i lepkie, przygotowywane z mąki ryżowej kluski, są podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, a także stanowią doskonałą bazę dla różnorodnych sosów i dań. W naszym wydaniu Tteokbooki pojawią się w sosie słodko-ostrym z lotosem! Ich intensywny smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że są idealne na każdą okazję – od rodzinnego obiadu po spotkanie ze znajomymi.
Wszystkie potrzebne składniki do przygotowania tego dania, ale także wiele innych azjatyckich przysmaków znajdziesz w sklepie Azjanatalerzu.pl Co więcej, z kodem rabatowym OLIMP15 otrzymasz 15% zniżki na wszystkie produkty! Skorzystaj! Azja na talerzu – Azjanatalerzu.pl – Smak Orientu w Twoim domu

Składniki:

  • 50 g ciętych suszonych grzybów mun
  • 100 g plastrów korzeni lotosu 
  • 150 g miksu papryk: czerwonej, żółtej, zielonej 
  • 50 g obranej białej cebuli białej
  • 20 g obranego czosnku 
  • 20 g świeżego imbiru 
  • 50 g plastrów pędów bambusa   
  • 50 g kostek ananasa 
  • 150 g mini kolb kukurydzy 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 20 g pasty gochujang
  • 150 g marynaty BBQ Bulgogi
  • 150 ml wody
  • 500 g klusek ryżowych dukboki
Do dekoracji:
  • 1 mała garść białego sezamu
  • 1 cebula dymka
  • 1 pęczek świeżej kolendry 

Przygotowanie:

  1. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. 
  2. Korzeń lotosu rozmroź i pokrój na mniejsze kawałki. 
  3. Przygotuj warzywa: paprykę pokrój w średniej wielkości ukośne paski, cebulę w piórka, czosnek w cienkie plasterki, imbir obierz i pokrój na drobno. 
  4. Do warzyw dodaj odcedzone pędy bambusa, ananasa i mini kukurydzę. Tak samo rozmrożony i pokrojony lotos i namoczone grzyby mun.
  5. Rozgrzej olej rzepakowy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni i smaż wszystkie warzywa przez 5 minut, na koniec dodaj olej sezamowy.
  6. Kolejno dodaj pastę gochujang, marynatę BBQ Bulgogi i wodę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  7. Gdy sos zacznie się gotować dodaj suche kluski ryżowe i gotuj na średniej temperaturze, od czasu do czasu mieszając, przez 7-8 minut do momentu, aż zmiękną.
  8. Na koniec dodaj dekorację z sezamu, pokrojoną na drobno cebulkę dymkę i posiekaną kolendrę. Danie podawaj w towarzystwie miseczki ryżu.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *