Polska i popularna zupa jarzynowa! My podeszliśmy do niej od innej strony i dodaliśmy wędzony boczek i młody bób. Gotujcie, gotujcie, bo wychodzi naprawdę fantastycznie!
Jarzynowa z młodym bobem i boczkiem
- marchew obrana
- 2 pietruszki korzeń
- pół korzenia selera
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 2l wywaru warzywny
- 125g boczku wędzonego parzonego
- 250g bobu
- 10g soli
- szczypta pieprzu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- natka pietruszki
- śmietana kremówka
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę około i smażymy na suchej rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy dodajemy do boczku i dalej smażymy. Następnie marchew, seler, pietruszkę korzeń kroimy w kostkę grubości około i dodajemy do reszty składników na patelni. To wszystko zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy bób i gotujemy do miękkości. Na koniec do kubka odlewamy niewielką ilość gorącego bulionu i hartujemy w nim śmietanę. Wlewamy z powrotem do zupy i zagotowujemy. Zupę już w talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego!