Prosta, chrupiąca i orzeźwiająca – taka jest właśnie sałatka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiem.
Koper włoski i seler naciowy – zestaw zdrowy i pełen witamin, ale przez wielu uważany za zbyt oryginalny. W naszej surówce smakuje wręcz wspaniale, gdyż dopełnia go słodkie i soczyste jabłko. Próbójcie!
Sałatka z koprem włoskim, selerem naciowym i jabłkiemSkładniki (4 porcje):
- pół selera naciowego
- koper włoski
- 1 jabłko
- 1 marchew
- 1 limonka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz czarny mielony
- 1 łyżka cukru
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Koper włoski, seler i marchew kroimy w bardzo cienkie plastry. Jabłek nie obieramy, ale tylko usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę około 0,5 cm. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy wyciśniętym sokiem z limonki i przyprawami. Dodajemy oliwę i delikatnie mieszamy, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.