
Dla tych, co lubią by ich lunch był lekki, świeży i chrupiący! Na naszym blogu znajdziecie 2 mega proste przepisy na wiosenne sałatki z naszą polską kapustą! Nic tylko pakować do lunchboxa 🙂
Surówka z kapusty włoskiej z jabłkiem i porem
Składniki:
-
- kapusta włoska 500g
- jabłko 125g
- por 100g
- marchewka 100g
- natka pietruszki 25g
- olej 50g
- musztarda 25g
- miód 15g
- sól 10g
- szczypta pieprz
- pół cytryny
Surówka z białej kapusty z marchewką i sezamem
Składniki:
-
- biała kapusta 500g
- marchew 100g
- pół cebuli czerwonej
- kilka rzodkiewek
- 1 ogórek świeży
- papryka czerwona 200g
- cytryna 3 szt
- oliwa 150g
- sezam biały 25g
- sól 10g
- pieprz czarny mielony 1g
- cukier 30g
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę szatkujemy. Z ogórka usuwamy środki i kroimy go w cienkie paski. To samo robimy z papryką,marchewką, cebulą i rzodkiewką.
Sezam prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą,dodajemy przyprawy,oliwę i mieszamy
Mega szybko i sprawnie 🙂