Ciasto francuskie powinno mieć wiele warstw – dzięki temu zyskuje kruchość i delikatność. Na pewno będzie stanowić świetną otulinę dla wieprzowych polędwiczek z ziołami… Spróbujcie, bo warto!
Składniki (4 porcje):
- polędwiczki wieprzowe (1 kg),
- ciasto francuskie (300 g),
- czosnek (4 ząbki),
- olej lub oliwa (2 łyżki),
- majeranek, tymianek, pieprz (po 1 łyżeczce),
- sól (szczypta).
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie nacieramy przyprawami i solą i odstawiamy na 30 minut by aromat i smak ziół przeszedł do mięsa. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szybko obsmażamy polędwiczki ze wszystkich stron na złoto. Rozwijamy ciasto francuskie, na środek kładziemy polędwiczkę i dokładnie owijamy ją ciastem. Pamiętajmy, aby zalepić brzegi. Całość wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 35 minut. Smacznego!
super przepis 🙂 bardzo posmakowało mi połączenie mięsa z ciastem francuskim, do tej pory jadłam go jedynie na słodko, warto eksperymentować!!
Dzięki, my również bardzo go lubimy 🙂