KARMELIZOWANE ŻEBERKA NA ZŁOCISTEJ KUKURYDZY

Delikatne mięso w chrupiącej słodko-pikantnej glazurze z dodatkiem maślanego smaku marchewki i kukurydzy. Sycąca porcja, która znika z talerzy błyskawicznie. Po prostu palce lizać!

SKŁADNIKI:

  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych,
  • 500 ml wody,
  • sos pieczeniowy KNORR,
  • 500 ml coli.

Glazura:

  • 10 ml sosu sojowego Teryjaki Kikkoman,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki keczupu,
  • 1 posiekana papryka chili,
  • kilka kropli TABASCO® Red,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1 łyżka sos BBQ,
  • 1 puszka kukurydzy ziarnistej,
  • 1 słoik kolbek mini kukurydzy,
  • 1 łyżka Ramy Culinesse,
  • 2 marchewki (cienkie słupki),
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypiorek drobno posiekany,
  • sól – do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Do gorącej wody dodajemy sos pieczeniowy, mieszamy i zagotowujemy, a następnie łączymy z colą. Do głębokiego naczynia wkładamy żeberka pokrojone w paski 10 cm i zalewamy sosem. Przed wyłożeniem na ruszt, możemy lekko poddusić w piecu, by mięso zmiękło. Następnie żeberka wyjmujemy z sosu. Wszystkie składniki glazury mieszamy i łączymy z mięsem, odstawiamy na 30 minut i następnie wykładamy na grilla, polewając przygotowaną glazurą.

Marchew zasmażamy z chili i przekrojonymi kolbkami kukurydzy, dodajemy brązowy cukier i chwilę smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę-ziarna i masło, całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku.

Gdy żeberka przyrumienią się z obu stron, wykładamy na talerz przygotowane warzywa, układamy na nich mięso i posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Serwujemy z grillowanym pieczywem lub solo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *