Delikatne mięso w chrupiącej słodko-pikantnej glazurze z dodatkiem maślanego smaku marchewki i kukurydzy. Sycąca porcja, która znika z talerzy błyskawicznie. Po prostu palce lizać!
SKŁADNIKI:
- 1-1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 500 ml wody,
- sos pieczeniowy KNORR,
- 500 ml coli.
Glazura:
- 10 ml sosu sojowego Teryjaki Kikkoman,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki keczupu,
- 1 posiekana papryka chili,
- kilka kropli TABASCO® Red,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 łyżka sos BBQ,
- 1 puszka kukurydzy ziarnistej,
- 1 słoik kolbek mini kukurydzy,
- 1 łyżka Ramy Culinesse,
- 2 marchewki (cienkie słupki),
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka masła,
- szczypiorek drobno posiekany,
- sól – do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Do gorącej wody dodajemy sos pieczeniowy, mieszamy i zagotowujemy, a następnie łączymy z colą. Do głębokiego naczynia wkładamy żeberka pokrojone w paski 10 cm i zalewamy sosem. Przed wyłożeniem na ruszt, możemy lekko poddusić w piecu, by mięso zmiękło. Następnie żeberka wyjmujemy z sosu. Wszystkie składniki glazury mieszamy i łączymy z mięsem, odstawiamy na 30 minut i następnie wykładamy na grilla, polewając przygotowaną glazurą.
Marchew zasmażamy z chili i przekrojonymi kolbkami kukurydzy, dodajemy brązowy cukier i chwilę smażymy. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę-ziarna i masło, całość chwilę podgrzewamy i doprawiamy do smaku.
Gdy żeberka przyrumienią się z obu stron, wykładamy na talerz przygotowane warzywa, układamy na nich mięso i posypujemy drobno siekanym szczypiorkiem. Serwujemy z grillowanym pieczywem lub solo.