Bez kategorii

FUSILLI Z SYCYLIJSKĄ SALSĄ

Fusilli doskonale pasuje do dań, które chcemy odgrzewać. Połączony z wyrazistymi dodatkami, wspaniale smakuje do ostatniego kęsa. Idealna propozycja dla zapracowanych i tych, którzy kochają włoskie klimaty. Podany z lampką lekkiego, wytrawnego wina komponuje się wyśmienicie!

PANCAKES Z SYROPEM KLONOWYM I OWOCAMI

Pomysł na śniadanie w stylu amerykańskim? Czemu nie! Pancakes są pyszne, leciutkie i sycące. Ucieszą dzieci, ale nie oprą im się również miłośnicy wytrawnych posiłków. Można je jeść z domowym dżemem, powidłami od babci czy w wersji klasycznej z syropem klonowym.

MARCHEWKOWE BROWNIE

Ciasto z warzywami? Może brzmi dziwnie, ale to nie tylko sposób na „przemycenie” zdrowej porcji warzyw, ale również możliwość uzyskania idealnie wilgotnego deseru, który dzięki roślinnemu dodatkowi nabierze głębokiego smaku. Marchewkowe brownie to jesienna propozycja dla wielbicieli słodkich przekąsek.

Polędwiczki z grilla z suszonym rozmarynem

Idealne grillowane polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Wystarczy je delikatnie przyprawić, gdyż już same w sobie są przepyszne. Pamiętaj tylko, że na takim mięsie nie warto oszczędzać – im jego jakość jest lepsza, tym większa przyjemność z grillowania.

Ribollita – toskańska zupa fasolowa

Ta gęsta zupa pochodząca z gorącej Toskanii jest jednym z najsłynniejszych dań tego regionu. „Ribollita” oznacza „ugotowana ponownie”, a nazwa wywodzi się stąd, iż ponoć najlepiej ją jeść dopiero następnego dnia po ugotowaniu. Podstawowymi składnikami są: fasola, kapusta i warzywa.