Salsa to podstawa kuchni meksykańskiej. Nadaje się idealnie jako przekąska z nachosami, dodatek do quesadilli lub tortilli, do mięs czy kanapek – wybór jest ogromny! Mieszkańcy Ameryki Północnej nie mogą bez niej żyć, natomiast zyskała popularność i uwielbienie na całym świecie. Dziś zdradzamy Wam tajniki salsy, sprawdzony przez w naszych Restauracjach od wielu lat!
Składniki:
- pomidory (5 dużych),
- papryka czerwona (2 średnie),
- cebula czerwona (1 duża),
- papryczka jalapeno (1 mała),
- limonka (1),
- świeża kolendra (3 łyżki),
- czosnek (2 ząbki),
- ocet winny (1 łyżka),
- cukier (1 łyżeczka),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i usuwamy pestki z sokiem. Cebulę, jalapeno (bez pestek!) i papryki siekamy. Możemy posiekać bardzo drobno wszystkie składniki lub je na końcu zblendować – uzyskamy wtedy bardzo gładką masę, którą prościej je się m.in. z nachosami. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ocet winny, cukier i sok z wyciśniętej limonki. Na końcu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę – możemy zostawić odrobinę do udekorowania salsy na wierzchu. Odstawiamy na godzinę, aby wszystkie smaki przeszły się nawzajem. Tak przygotowaną salsę można trzymać w lodówce przez 2-3 dni.
Porada:
Dla uzyskania większej ostrości, dodajemy więcej papryki jalapeno, chili lub ostrą paprykę w proszku.
Dla mocnego, czerwonego koloru salsy, możemy dodać do niej pół łyżeczki koncentratu pomidorowego.