Meksykańska salsa

Salsa to podstawa kuchni meksykańskiej. Nadaje się idealnie jako przekąska z nachosami, dodatek do quesadilli lub tortilli, do mięs czy kanapek – wybór jest ogromny! Mieszkańcy Ameryki Północnej nie mogą bez niej żyć, natomiast zyskała popularność i uwielbienie na całym świecie. Dziś zdradzamy Wam tajniki salsy, sprawdzony przez w naszych Restauracjach od wielu lat!

Składniki:

  • pomidory (5 dużych),
  • papryka czerwona (2 średnie),
  • cebula czerwona (1 duża),
  • papryczka jalapeno (1 mała),
  • limonka (1),
  • świeża kolendra (3 łyżki),
  • czosnek (2 ząbki),
  • ocet winny (1 łyżka),
  • cukier (1 łyżeczka),
  • sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na krzyż i sparzamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki i usuwamy pestki z sokiem. Cebulę, jalapeno (bez pestek!)  i papryki siekamy. Możemy posiekać bardzo drobno wszystkie składniki lub je na końcu zblendować – uzyskamy wtedy bardzo gładką masę, którą prościej je się m.in. z nachosami. Przeciskamy czosnek przez praskę i łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ocet winny, cukier i sok z wyciśniętej limonki. Na końcu dodajemy posiekaną świeżą kolendrę – możemy zostawić odrobinę do udekorowania salsy na wierzchu. Odstawiamy na godzinę, aby wszystkie smaki przeszły się nawzajem. Tak przygotowaną salsę można trzymać w lodówce przez 2-3 dni.

Porada:

Dla uzyskania większej ostrości, dodajemy więcej papryki jalapeno, chili lub ostrą paprykę w proszku.

Dla mocnego, czerwonego koloru salsy, możemy dodać do niej pół łyżeczki koncentratu pomidorowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *