Papryka faszerowana wieprzowiną i kaszą perłową

Faszerowane papryki to miła odmiana dla codziennego menu. Nietuzinkowe danie zawiera w sobie nie tylko warzywa, ale i mięso. Sam farsz możemy urozmaicać na dowolne sposoby, tworząc własne kombinacje smakowe. Gorące papryki serwowane na talerzu to z pewnością efektowny obiad!  

Składniki:

  • 3 cebule,
  • olej,
  • 5 pomidorów,
  • 500 g wieprzowiny,
  • 100 g ugotowanej kaszy perłowej,
  • jajko,
  • cukier,
  • 8 papryk,
  • sól,
  • pieprz.  

PRZYGOTOWANIE:
Sos pomidorowy:
Obieramy i siekamy cebulę. Następnie podsmażamy ją na łyżce oleju na szklisty kolor. Połowę usmażonej cebuli odkładamy do osobnej miseczki. Kroimy pomidory i dodajemy je do pozostałej cebuli. Całość dusimy około 30 min, następnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Farsz:
Kroimy mięso w paski i mielimy w maszynce, dodając kaszę, resztę cebuli i jajko. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie myjemy papryki, następnie odcinamy ich górne części (nie wyrzucamy) i dokładnie czyścimy z nasion. Papryki napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odciętymi strąkami. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem, wkładamy do niego papryki i zalewamy sosem pomidorowym. Pieczemy papryki 45 min w 200 stopniach C.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *