Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym

Pieczeń wieprzowa w sosie pieczeniowym najlepiej smakuje podana z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystkie surówki z czerwonej kapusty lub buraków ćwikłowych.

Składniki (6 porcji):

  • szynka pieczeniowa/łopatka wieprzowa (1,5 kg),
  • bulion drobiowy (3 kostki),
  • olej do smażenia (3 łyżki),
  • czosnek (3 ząbki),
  • papryka słodka, majeranek, tymianek (po pół łyżeczki),
  • ziele angielskie (4 kulki),
  • liść laurowy (2 liście),
  • sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Mięso nacieramy przyprawami: papryką, majerankiem i tymiankiem oraz wyciśniętym czosnkiem i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Następnie obsmażamy je w rondlu na oleju do uzyskania rumianego koloru. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kostki drobiowe, a następnie dusimy mięso 1 godzinę na wolnym ogniu. W czasie duszenia podlewamy mięso wodą. Gdy duszone mięso będzie już miękkie, studzimy je.

Z pozostałego wywaru w którym dusiło się mięso zrobimy teraz sos pieczeniowy. Z mąki i masła robimy złocistą zasmażkę, a następnie mieszamy ją z wywarem – sos powinien być gęsty.

Przestudzone mięso kroimy w plastry i polewamy sosem.

2 komentarze

  • Dan napisał(a):

    Kostki drobiowe? To raczej danie barowe a nie restauracyjne.
    Przepis jest niedokładny, jakimi przyprawami Pan obtacza mięso przed marynowaniem?

    • Redakcja napisał(a):

      Pani Danuto,
      Kostki drobiowe robimy sami, w naszych restauracjach.
      Nasi kucharze gotując bulion formują je w gotowe kostki, by później z łatwością dodawać je do tworzonych przez siebie potraw.
      Tak jak wskazuje przepis mięso przed marynowaniem obtaczamy w papryce, majeranku i tymianku.

      Pozdrawiamy,
      zespół restuaracji Olimp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *