Pieczona łopatka wieprzowa z tymiankiem i rozmarynem

Nie wiecie, co podać na obiad? Znudziły Wam się tradycyjne kotlety? Wypróbujcie nasz przepis na idealną karkówkę, która smakuje wyśmienicie na ciepło, jak również podana jako dodatek do pieczywa.

Składniki (4 porcje)

  • łopatka wieprzowa (ok. 800 g),
  • przyprawa do mięs (1 opakowanie),
  • słonina (6 plastrów),,
  • czerstwe bułki (2 sztuki),,
  • mleko (200 ml),
  • jajko (1 sztuka),
  • świeży rozmaryn (1 pęczek),
  • świeży tymianek (1 pęczek),
  • majeranek (30 g),
  • sznur do związania mięsa.

Przygotowanie:

Mięso rozkładamy płasko na desce. Okrawamy dookoła, tak aby powstał równy kształt. Wyrównujemy również z wierzchu tak, aby mięsny płat był „płaski”. Posypujemy obficie przyprawą do mięs. Bułkę moczymy w mleku. Tymianek i rozmaryn drobno siekamy. Pozostałe po ścięciu resztki mięsa – mielimy w maszynce. Dodajemy majeranek, posiekane zioła,  namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie mieszamy, by otrzymać gładką masę. Na wierzchu mięsa układamy przygotowany farsz, całość rolujemy i zwijamy, obwiązujemy dokładnie sznurkiem. Roladę oprószamy przyprawą do mięs i obkładamy plastrami słoniny. Wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160º przez 60 minut. Podajemy z ziemniakami puree lub kaszą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *