Pielmieni

Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które w Polsce znajduje grono zwolenników. Małe mięsne pierożki nadziewane mięsnym farszem, to miła odmiana dla fanów pierogów ruskich. Poznajcie nasz przepis!

Składniki:

50 sztuk:
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka soli.
  • Farsz:
  • 125 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 125 g mięsa mielonego wołowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 ml śmietany 18%,
  • garść natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek. 

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy do niej masło, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę, łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
Farsz:
Podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso oraz jajka. Następnie miażdżymy czosnek i dodajemy go do smażącego się mięsa. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy ją do naszego farszu. Całość doprawiamy wedle smaku. Wycinamy z ciasta okręgi, na które nakładamy uformowane z farszu kulki. Sklejamy pierogi i formujemy je w uszka, łącząc dwa końce. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż do wypłynięcia. Gotowe pielmieni podajemy ze śmietaną i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *