Pielmieni to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, które w Polsce znajduje grono zwolenników. Małe mięsne pierożki nadziewane mięsnym farszem, to miła odmiana dla fanów pierogów ruskich. Poznajcie nasz przepis!
Składniki:
50 sztuk:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
- 1 łyżeczka masła,
- 1 łyżeczka soli.
- Farsz:
- 125 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 125 g mięsa mielonego wołowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 50 ml śmietany 18%,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- majeranek.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy do niej masło, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę, łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
Farsz:
Podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso oraz jajka. Następnie miażdżymy czosnek i dodajemy go do smażącego się mięsa. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy ją do naszego farszu. Całość doprawiamy wedle smaku. Wycinamy z ciasta okręgi, na które nakładamy uformowane z farszu kulki. Sklejamy pierogi i formujemy je w uszka, łącząc dwa końce. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż do wypłynięcia. Gotowe pielmieni podajemy ze śmietaną i pieprzem.
Ciasto:
Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy do niej masło, jajko i sól. Stopniowo dolewamy wodę, łącząc wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
Farsz:
Podsmażamy cebulę, dodajemy do niej mięso oraz jajka. Następnie miażdżymy czosnek i dodajemy go do smażącego się mięsa. Siekamy drobno pietruszkę i dodajemy ją do naszego farszu. Całość doprawiamy wedle smaku. Wycinamy z ciasta okręgi, na które nakładamy uformowane z farszu kulki. Sklejamy pierogi i formujemy je w uszka, łącząc dwa końce. Pierogi wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż do wypłynięcia. Gotowe pielmieni podajemy ze śmietaną i pieprzem.
Szczerze? Do prawdziwych pielmieni wykorzystuje się tylko surowe mięso.