Pyszny przepis na pożywne śniadanie nie tylko dla dzieci, ale też jako przekąska do pracy – świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno. Są na dodatek zdrowe, bo zamiast mąki używamy kaszy manny. Bajecznie proste w przygotowaniu, zachwycą z pewnością każdego!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka mleka,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 4 łyżki syropu klonowego,
- olej do smażenia,
- mus jabłkowy,
- sól,
- bita śmietana do podania.
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę mannę zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż napęcznieje. Żółtka oddzielamy od białek. Banany obieramy i rozgniatamy. Mieszamy z kaszą, żółtkami i syropem klonowym. Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą. Smażymy racuchy na małej ilości oleju, na złoty kolor. Najlepiej smakują podane z dodatkiem musu jabłkowego i kleksem bitej śmietany.