Pomysł na szybkie i treściwe danie obiadowe. Farsz na bazie boczku, pora i nasion słonecznika rewelacyjnie komponuje się z mięsem schabowym.
Składniki (5 porcji):
- schab (500 g),
- por (2 sztuki),
- bulion warzywny (1,8 litra),
- boczek (100 g),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu: boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do niego pokrojonego drobno pora i doprawiamy całość ulubionymi przyprawami. Smażymy wszystko przez około 10 minut, a pod koniec dodajemy ziarna łuskanego słonecznika. Schab kroimy w 1 cm plastry i cienko rozbijamy, oprószając go solą i pieprzem. Na tak przygotowane płaty mięsa nakładamy farsz. Zwijamy roladki (możemy na czas pieczenia spiąć je wykałaczkami), panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu. Idealnie smakują z ulubioną surówką, podane solo lub z wybranymi dodatkami. Rewelacyjnie smakują również ze słodkimi dodatkami – np. rabarbarem.