Roladki schabowe z porem i słonecznikiem

Pomysł na szybkie i treściwe danie obiadowe. Farsz na bazie boczku, pora i nasion słonecznika rewelacyjnie komponuje się z mięsem schabowym.

Składniki (5 porcji):

  • schab (500 g),
  • por (2 sztuki),
  • bulion warzywny (1,8 litra),
  • boczek (100 g),
  • sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu: boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy do niego pokrojonego drobno pora i doprawiamy całość ulubionymi przyprawami. Smażymy wszystko przez około 10 minut, a pod koniec dodajemy ziarna łuskanego słonecznika. Schab kroimy w 1 cm plastry i cienko rozbijamy, oprószając go solą i pieprzem. Na tak przygotowane płaty mięsa nakładamy farsz. Zwijamy roladki (możemy na czas pieczenia spiąć je wykałaczkami), panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu. Idealnie smakują z ulubioną surówką, podane solo lub z wybranymi dodatkami. Rewelacyjnie smakują również ze słodkimi dodatkami – np. rabarbarem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *