Tarta śliwkowa

Cudowny smak jesieni, zamknięty w prostej wersji pysznego deseru, ze śliwkami w roli głównej. Smakuje świetnie solo lub podana z kleksem bitej śmietany. Taka propozycja z pewnością poprawi Wam humor, nawet wtedy, gdy za oknem zagości jesienna szaruga.

SKŁADNIKI:

  • 2 kg śliwek,
  • 200 g cukru,
  • 150 ml czerwonego wina,
  • 20 g żelatyn.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 125 ml śmietany.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, jajko i śmietanę. Energicznie wyrabiamy ciasto, którym następnie wykładamy formę do tarty i pieczemy w temperaturze 180°C.

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy i drylujemy. Cukier rozpuszczamy, aż do momentu otrzymania konsystencji karmelu, następnie zalewamy winem. Całość doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia, dodajemy śliwki i namoczoną  żelatynę. Gotowym nadzieniem śliwkowym zalewamy upieczony spód do tarty, a następnie  pozostawiamy do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *