Cudowny smak jesieni, zamknięty w prostej wersji pysznego deseru, ze śliwkami w roli głównej. Smakuje świetnie solo lub podana z kleksem bitej śmietany. Taka propozycja z pewnością poprawi Wam humor, nawet wtedy, gdy za oknem zagości jesienna szaruga.
SKŁADNIKI:
- 2 kg śliwek,
- 200 g cukru,
- 150 ml czerwonego wina,
- 20 g żelatyn.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 ml śmietany.
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki myjemy i drylujemy. Cukier rozpuszczamy, aż do momentu otrzymania konsystencji karmelu, następnie zalewamy winem. Całość doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia, dodajemy śliwki i namoczoną żelatynę. Gotowym nadzieniem śliwkowym zalewamy upieczony spód do tarty, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.