Tarta szpinakowa z łososiem i ricottą

Próbowaliście kiedyś ciasta z łososiem? Kto powiedział, że tarta musi być słodka! Przedstawiamy połączenie ciasta, łososia i szpinaku, które nadaje się nie tylko na deser, ale i na pyszny, pożywny obiad! Sprawdź, jak zrobić łososiową tartę i zaskocz najbliższych nietuzinkowym posiłkiem. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 120 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1 żółtko,
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 200 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera ricotta,
  • śmietana 15%,
  • 2 jajka,
  • 100 g łososia świeżego lub wędzonego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz. 

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Farsz:
Drobno siekamy szpinak.  Następnie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak – całość smażymy jeszcze kilka minut. Następnie  dokładamy  serek  ricotta,  drobno  posiekany  koperek  i  rozdrobnionego  łososia. Gotowy  farsz  wykładamy  na  podpieczony  spód tarty  i  zalewamy  mieszanką  śmietany  z  jajkami.  Całość pieczemy  25  minut  w temperaturze  180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *