Próbowaliście kiedyś ciasta z łososiem? Kto powiedział, że tarta musi być słodka! Przedstawiamy połączenie ciasta, łososia i szpinaku, które nadaje się nie tylko na deser, ale i na pyszny, pożywny obiad! Sprawdź, jak zrobić łososiową tartę i zaskocz najbliższych nietuzinkowym posiłkiem.
Składniki:
- Ciasto:
- 120 g masła,
- 200 g mąki,
- 1 żółtko,
- szczypta soli
- Farsz:
- 200 g szpinaku,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g sera ricotta,
- śmietana 15%,
- 2 jajka,
- 100 g łososia świeżego lub wędzonego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Farsz:
Drobno siekamy szpinak. Następnie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak – całość smażymy jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy serek ricotta, drobno posiekany koperek i rozdrobnionego łososia. Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód tarty i zalewamy mieszanką śmietany z jajkami. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto:
Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej pokrojone masło. Następnie dodajemy żółtko, szczyptę soli i całość zagniatamy na jednolitą, gładką masę. Przygotowane ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w lodówce na 30 min.
Farsz:
Drobno siekamy szpinak. Następnie kroimy cebulę i czosnek i podsmażamy je na patelni. Do podsmażonych warzyw dodajemy szpinak – całość smażymy jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy serek ricotta, drobno posiekany koperek i rozdrobnionego łososia. Gotowy farsz wykładamy na podpieczony spód tarty i zalewamy mieszanką śmietany z jajkami. Całość pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.