ZALEWAJKA Z KIEŁBASĄ

Minimum składników, maksimum aromatów ziołowych i swojsko brzmiąca nazwa… i już! Smakowita zalewajka gotowa. To doskonały przykład jak przyrządzić pyszne COŚ z NICZEGO!

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:

Przygotowanie:
  • 50 minut 3-4 kartofle,
  • 15 dag wędzonej kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu,
  • 0,5 l naturalnego zakwasu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku.

PRZYGOTOWANIE:

Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Boczek podsmażamy, na lekko wytopionym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy kartofle, smażymy wszystko chwilę i zalewamy 1 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż kartofle będą miękkie. Dodajemy naturalny zakwas i dokładnie mieszamy. Dodajemy do wywaru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *