Minimum składników, maksimum aromatów ziołowych i swojsko brzmiąca nazwa… i już! Smakowita zalewajka gotowa. To doskonały przykład jak przyrządzić pyszne COŚ z NICZEGO!
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI:
Przygotowanie:
- 50 minut 3-4 kartofle,
- 15 dag wędzonej kiełbasy,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- 5-6 ziaren czarnego pieprzu,
- 0,5 l naturalnego zakwasu,
- 2 łyżki suszonego majeranku.
PRZYGOTOWANIE:
Kartofle obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Boczek podsmażamy, na lekko wytopionym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy kartofle, smażymy wszystko chwilę i zalewamy 1 l wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy, aż kartofle będą miękkie. Dodajemy naturalny zakwas i dokładnie mieszamy. Dodajemy do wywaru, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.