Krem z pieczonych pomidorów i papryki

Ta zupa cały rok smakuje świetnie, ale najlepsza jest właśnie teraz. Nie zapomnijcie o dodatkach, makaronie z pszennej tortilli i serze mozarella, które nadadzą jej wyjątkowego charakteru.

Składniki (4 porcje):

  • średniej wielkości pomidory (5 sztuk),
  • duże czerwone papryki(2 sztuki),
  • cebula cukrowa lub zwykła (1 sztuka),
  • cebula czerwona (1 sztuka),
  • czosnek (5 ząbków),
  • bulion drobiowy lub warzywny (500 ml),
  • czerwone wino (100 ml),
  • śmietana 18% (4 łyżki),
  • tortilla pszenna (1 sztuka),
  • mozzarella biała (1 duża kulka),
  • olej lniany (3 łyżki),
  • liście świeżej bazylii (4-6 listków),
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Pomidory i paprykę myjemy i osuszamy. Pomidory pozbawiamy szypułek a papryki gniazd nasiennych. Oba rodzaje warzyw przekrawamy na pół i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie blachę z warzywami wkładamy do piekarnika na pół godziny. Gdy pomidory i papryka ładnie się podpieką, wyciągamy je z piekarnika i studzimy. Kolejną czynnością, którą musimy zrobić jest pozbawienie papryk i pomidorów skórki.

W czasie gdy pieką się warzywa możemy pokroić cebulę i czosnek, które wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy do zeszklenia się cebul. Następnie dodajemy listki bazylii. Do garnka z cebulą i bazylią wlewamy czerwone wino i czekamy, aż odparuje. Teraz wlewamy bulion i gotujemy. Obrane ze skórki pomidory i papryki wrzucamy do garnka z wywarem. Garnek ściągamy z ognia, a jego zawartość blendujemy  na gładką masę i doprawiamy pieprzem i solą. Teraz garnek wraca na kuchenkę, gdzie doprowadzamy całość do wrzenia.

Tortille zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski. Przekładamy na patelnię z gorącym olejem i smażymy na złoty kolor. Mozzarellę również kroimy w cienkie paski.

Krem podajemy z makaronem z tortilli, mozzarellą i łezką śmietany. Ta zupa z pewnością rozgrzeje Was w długie jesienno-zimowe wieczory.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *