Idealne grillowane polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste. Wystarczy je delikatnie przyprawić, gdyż już same w sobie są przepyszne. Pamiętaj tylko, że na takim mięsie nie warto oszczędzać – im jego jakość jest lepsza, tym większa przyjemność z grillowania.
Składniki (4 porcje):
- polędwica (500 g),
- oliwa z oliwek,
- suszony rozmaryn,
- sól (do smaku),
- świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kroimy w grube plastry (ok. 2-3 cm), a następnie nacieramy odrobiną soli i rozmarynem. Nie rozbijajmy polędwiczek, jak to sugeruje wiele przepisów –
zachowamy dzięki temu wszystko, co najlepsze. Każdy kawałek polędwiczki skrapiamy z obu stron odrobiną oliwy z oliwek. Mięso odstawiamy na min. 30 minut, aby złapało nieco
aromatu oliwy i ziół.