Popularne makaronowe muszle z klasycznym sosem bolognese, to punkt obowiązkowy dla każdego fana kuchni włoskiej. Z dodatkiem sera, ziół i warzyw tworzą kompozycję, której musi spróbować każdy!
SKŁADNIKI: (4-6 porcji)
- 250 g makaronu typu muszle,
- 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 250 g pomidorów pelati,
- 75 g koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
- 25 ml oliwy,
- 100 g włoszczyzny,
- 125 g sera ricotta,
- 75 g parmezanu,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz.
SOS POMIDOROWY:
- 150 g pomidorów pelati,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g każdego z warzyw: marchewka, seler, pietruszka,
- 25 ml oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażamy cebulę, czosnek, włoszczyznę i mięso. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Farsz studzimy, dodajemy ricottę i parmezan. Wszystko razem mieszamy. Ugotowane muszle faszerujemy i podajemy na sosie pomidorowym. Danie możemy zaserwować przyozdobione oliwkami i bazylią.
Sos pomidorowy:
Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie; zalewamy je pomidorami i dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec miksujemy wszystko razem na gładki sos.