O tym, że warzywa to obowiązkowy punkt w naszej diecie, nikogo nie musimy już przekonywać. W tym tygodniu we wszystkich Restauracjach Olimp serwujemy warzywa pełne pysznego farszu. Przygotowane w ten sposób, są nie tylko smaczne, ale i niezwykle atrakcyjnie prezentują się na talerzach. Jeśli chcielibyście spróbować przygotować warzywa z farszem, to mamy dla Was sprawdzone przepisy!
Pieczone bataty z fetą, granatem i zielonym pestoSkładniki:
- 2 bataty (razem ok. 800 g)
- sól, pieprz, oliwa
- 80 g fety
- 1/2 owocu granatu
Składniki na pesto:
- 1 paczka rukoli (ok. 120g)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 10 orzechów nerkowca
- 20 g sera parmezan lub grana padano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 cytryny
Składniki:
- 1 kabaczek
- 150 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki passaty (sosu) pomidorowego lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 150 g kurek
- 1 jajko
- garść listków świeżej mięty
- pół kostki sera feta
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć pestki, miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 cm brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać. Łódeczki z kabaczka oprószyć solą, pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Zmielone mięso włożyć do miski i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać posiekany miąższ kabaczka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Smażyć mieszając przez około 5 – 7 minut. Dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać opłukane, osuszone i pokrojone kurki oraz zmielone mięso. Wymieszać, następnie dodać jajko i znów wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Podawać posypane miętą i serem feta.