Składniki:
- 150 g rodzynek
- 30 ml harissy
- 120 ml soku z cytryny
- 60 ml oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 800 g marchewek
- 2 pęczki kolendry
- 450 g fety
PRZYGOTOWANIE:
Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć ok. 5 minut, po czym odcedzić. Harissę wymieszać z sokiem z cytryny i wlać do niej cienką strużką oliwę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Marchewki obrać i pokroić w słupki. Połączyć z dressingiem, rodzynkami i listkami kolendry. Na końcu delikatnie połączyć z pokruszoną fetą.
Orzeźwiające zielone smoothie
Składniki:
- 1 jabłko
- około 10 listków bazylii
- około 1,5 szklanki soku z brzozy (lub klarownego soku jabłkowego)
- 2 – 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy lub cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jabłko obrać, pokroić, wyciąć gniazda nasienne, włożyć do pojemnika blendera. Dodać liście bazylii, wlać sok z brzozy, sok z limonki, syrop i zmiksować tak aby nie było widocznych cząstek bazylii. Można przecedzić przez sitko jeśli lubimy gładszą konsystencję smoothie.
Roladki z tortilli
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 3 placki tortilli
- hummus
- liście kolendry lub bazylii
- 9 kawałków suszonych pomidorów
- 1 awokado
- 1 limonka
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej i grillować po ok. 4 minuty z każdej strony pod koniec skrapiając oliwą, doprawiając solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odłożyć na talerz i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Tortille posmarować hummusem, ułożyć plasterki grillowanej cukinii, posypać listkami kolendry lub bazylii, dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory. Awokado obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z limonki. Ułożyć na tortillach w tym samym kierunku co cukinia. Zawinąć roladkę wzdłuż plastrów cukinii i pokroić w poprzek na ok. 3 cm kawałki.