Domowe lemoniady

Na pewno zauważyliście, że sklepowe półki uginają się pod ciężarem kolorowych wód w różnych smakach. Nie dajcie się zwieść – większość z nich to lemoniadowi przebierańcy.

Poniżej przedstawiamy zatem naturalne lemoniadowe klasyki i kilka wariacji na ich temat.

Lemoniada cytrynowa z małym twistem

Klasyk na upale dni. Świetnie orzeźwia, chłodzi i równie dobrze smakuje. Ma też właściwości prozdrowotne: cytryny pomagają oczyścić organizm z toksyn i mają dobroczynny wpływ na metabolizm. Nic, tylko pić!

Składniki:

  • 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
  • 2 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Świeży, posiekany imbir do smaku

PRZYGOTOWANIE: Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy 3 łyżeczki miodu (dobry będzie np. miód lipowy lub akacjowy), łyżeczkę soli i trochę imbiru dla podkręcenia smaku. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Lemoniadę wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli chcemy, żeby była jeszcze zimniejsza – dodajemy kilka kostek lodu.

Lemoniada ogórkowa

Ciekawa alternatywa dla klasycznej lemoniady cytrynowej. Fantastycznie orzeźwia i chłodzi, jest więc idealna na letnie dni.

Składniki:

  • 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Świeża mięta do smaku

PRZYGOTOWANIE: Ogórek pokroić w plasterki, sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Połączyć, zasypać brązowym cukrem. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Lemoniadę pozostawiamy w lodówce na około godzinę.

Czerwona lemoniada

Idealna propozycja dla wielbicieli owoców, zwłaszcza arbuzów i truskawek. W lemoniadzie smakują one tak samo dobrze jak sauté. Arbuz – poza tym, że bardzo dobrze orzeźwia – zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Pyszne truskawki to z kolei prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają m.in. potas, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy.

Składniki:

  • 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
  • 30 dag truskawek (zamiennie: malin)
  • ½ małego arbuza
  • 1 cytryna
  • Trawa cytrynowa do smaku

PRZYGOTOWANIE: Pokrojone truskawki łączymy ze zblendowanym (bardzo drobno posiekanym) arbuzem, dodajemy sok z cytryny i trawę cytrynową do smaku. Całość zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *