Składniki:
- 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
- 2 cytryny
- 3 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- Świeży, posiekany imbir do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Sparzone wrzątkiem cytryny kroimy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy 3 łyżeczki miodu (dobry będzie np. miód lipowy lub akacjowy), łyżeczkę soli i trochę imbiru dla podkręcenia smaku. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Lemoniadę wkładamy do lodówki na około godzinę. Jeśli chcemy, żeby była jeszcze zimniejsza – dodajemy kilka kostek lodu.
Lemoniada ogórkowa
Ciekawa alternatywa dla klasycznej lemoniady cytrynowej. Fantastycznie orzeźwia i chłodzi, jest więc idealna na letnie dni.
Składniki:
- 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
- 1 świeży zielony ogórek
- 2 cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru
- Świeża mięta do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ogórek pokroić w plasterki, sparzone wrzątkiem cytryny pokroić i wycisnąć z nich sok. Połączyć, zasypać brązowym cukrem. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Lemoniadę pozostawiamy w lodówce na około godzinę.
Czerwona lemoniada
Idealna propozycja dla wielbicieli owoców, zwłaszcza arbuzów i truskawek. W lemoniadzie smakują one tak samo dobrze jak sauté. Arbuz – poza tym, że bardzo dobrze orzeźwia – zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają proces starzenia i hamują rozwój komórek nowotworowych. Pyszne truskawki to z kolei prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają m.in. potas, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy.
Składniki:
- 1,5 l wody (gazowanej lub nie – według preferencji)
- 30 dag truskawek (zamiennie: malin)
- ½ małego arbuza
- 1 cytryna
- Trawa cytrynowa do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojone truskawki łączymy ze zblendowanym (bardzo drobno posiekanym) arbuzem, dodajemy sok z cytryny i trawę cytrynową do smaku. Całość zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Smacznego!