Zimą chętnie wybieramy ciepłe i sycące dania, dlatego dziś mamy dla Was taką właśnie propozycję 🙂 Quiche to coś w rodzaju słonej tarty, jednak w przeciwieństwie do niej, tutaj w farszu zawsze znajdziemy jajka oraz mleko lub śmietanę. Podane na gorąco, prosto po upieczeniu, smakuje rewelacyjnie i przyjemnie rozgrzewa w zimowe popołudnia.
Jako dodatki do quiche możemy wybrać warzywa, rybę, mięsa – co tylko trafia w nasz kulinarny gust.
Poniżej znajdziecie przepis na niezwykle popularne quiche lorraine oraz pomysły na inne wersje tego dania.
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 110g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 200g chudego boczku
- 3 duże lub 4 mniejsze jajka
- 250g kwaśnej, gęstej śmietany
- 120g startego sera (najlepiej gruyère)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto wyrabiamy szybko ze wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do foremki, dociskając brzegi. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy wysypanym na papier grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, na patelni przesmażamy posiekany drobno boczek. Następnie łączymy go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przyprawiamy i wylewamy masą na upieczone już ciasto. Całość posypujemy z wierzchu serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 min.
Ciasto wyrabiamy szybko ze wszystkich składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Rozwałkowane ciasto wkładamy do foremki, dociskając brzegi. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy wysypanym na papier grochem lub fasolą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, na patelni przesmażamy posiekany drobno boczek. Następnie łączymy go z roztrzepanymi jajkami i śmietaną. Przyprawiamy i wylewamy masą na upieczone już ciasto. Całość posypujemy z wierzchu serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 min.
Inne pomysły na dodatki do quiche: