Arbuzowa Agua fresca!

Agua fresca to chłodzący, owocowy napój znany głównie w Meksyku – sprzedawana jest najczęściej na ulicznych straganach. W jej skład wchodzą różnego rodzaju owoce, cukier trzcinowy i woda. W niektórych wersjach, dla wzbogacenia napoju, dodaje się nasiona i zboża. Z najpopularniejszych aguas frescas można wymienić agua de tamarindo, agua de jamaica, agua de horchata oraz agua de sandía. Na spróbowanie tego ostatniego serdecznie zaprasza Was Szef Kuchni Restauracji Olimp, dzieląc się z Wami swoją wiedzą na temat tego, jak przygotować tę pyszną, owocową wodę.

Składniki (2 porcje)

  • soczysty, dojrzały arbuz (1/4 sztuki)
  • sok jabłkowy lub woda mineralna (250 ml),
  • limonka (3 sztuki),
  • świeża mięta (kilkanaście listków),
  • cukier trzcinowy (2 łyżki – do smaku).
 

 

Arbuza, dwie wyciśnięte limonki, liście mięty i sok jabłkowy miksujemy na gładko. Dosładzamy cukrem, jeśli istnieje taka potrzeba. Przelewamy do wysokich szklanek wypełnionych kostkami lodu, dekorujemy liściem mięty, a do góry szklanki wbijamy po dwa plastry limonki. Arbuzowa agua fresca gotowa!

zdrowozolimpem-overlay1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *