BURGER Z SEREM CAMEMBERT I SOSEM ŻURAWINOWO-CHRZANOWYM

Chrupiąca bułka, panierowany ser camembert, świeża rukola i lekko kwaśny sos z posmakiem ostrego chrzanu. Każdy kęs, to nowe doznania. Tą wersję burgera pokochają nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie takiej przekąski bez konkretnej porcji wołowiny.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • 1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,
  • sos żurawinowo-chrzanowy,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • sałata rukola.

Camembert panierowany:

  • 1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,
  • bułka tarta,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżka mielonych płatków migdałów,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Ser obtaczamy dokładnie w roztrzepanym jajku i panierce – zmieszanej w proporcji 1:1. Czynność powtarzamy kilka razy, tak by ser był dokładnie zasłonięty, co zapobiegnie jego wytapianiu się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy ser, aż panierka się zrumieni dokładnie, z obydwu stron.

Bułkę rozkrojoną na pół smarujemy sosem żurawinowo-chrzanowym, układamy garść rukoli, ciepły ser -panierowany lub grillowany, plastry ogórka, cebuli i pomidora. Na wierzch dodajemy sos i nakrywamy wierzchnią częścią bułki.

SOS ŻURAWINOWO-CHRZANOWY (CUMBERLAND)  

Tego sosu nigdy za wiele! Doskonale smakuje w zestawieniu z panierowanym camembertem i znakomicie poprawia smak pieczonego mięsa – w wersji na zimno. Naturalny antybiotyk w postaci chrzanu i antybakteryjne działanie żurawiny sprawią, że ten przepyszny sos będzie ulubionym dodatkiem na Waszym stole, nie tylko do domowych burgerów.

SKŁADNIKI:

  • 160 g żurawiny (mały słoiczek),
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki tartego chrzanu,
  • sól, pieprz, cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę mieszamy z chrzanem i majonezem, doprawiamy do smaku. Poziom ostrości możemy regulować ilością dodanego majonezu, a dla bardziej wytrawnego smaku możemy wlać odrobinę czerwonego wina.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *