Chrupiąca bułka, panierowany ser camembert, świeża rukola i lekko kwaśny sos z posmakiem ostrego chrzanu. Każdy kęs, to nowe doznania. Tą wersję burgera pokochają nawet Ci, którzy nie wyobrażają sobie takiej przekąski bez konkretnej porcji wołowiny.
SKŁADNIKI:
- bułka (80 g),
- 1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,
- sos żurawinowo-chrzanowy,
- 1 plaster cebuli,
- 1 plaster pomidora,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- sałata rukola.
Camembert panierowany:
- 1 krążek (120 g) sera camembert grillowanego lub panierowanego,
- bułka tarta,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 łyżka mielonych płatków migdałów,
- 1 jajko,
- olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Ser obtaczamy dokładnie w roztrzepanym jajku i panierce – zmieszanej w proporcji 1:1. Czynność powtarzamy kilka razy, tak by ser był dokładnie zasłonięty, co zapobiegnie jego wytapianiu się podczas smażenia. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu smażymy ser, aż panierka się zrumieni dokładnie, z obydwu stron.
Bułkę rozkrojoną na pół smarujemy sosem żurawinowo-chrzanowym, układamy garść rukoli, ciepły ser -panierowany lub grillowany, plastry ogórka, cebuli i pomidora. Na wierzch dodajemy sos i nakrywamy wierzchnią częścią bułki.
Tego sosu nigdy za wiele! Doskonale smakuje w zestawieniu z panierowanym camembertem i znakomicie poprawia smak pieczonego mięsa – w wersji na zimno. Naturalny antybiotyk w postaci chrzanu i antybakteryjne działanie żurawiny sprawią, że ten przepyszny sos będzie ulubionym dodatkiem na Waszym stole, nie tylko do domowych burgerów.
SKŁADNIKI:
- 160 g żurawiny (mały słoiczek),
- 4 łyżki majonezu,
- 1-2 łyżki tartego chrzanu,
- sól, pieprz, cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Żurawinę mieszamy z chrzanem i majonezem, doprawiamy do smaku. Poziom ostrości możemy regulować ilością dodanego majonezu, a dla bardziej wytrawnego smaku możemy wlać odrobinę czerwonego wina.