Dynie faszerowane kaszą jaglaną i szpinakiem

Rozgrzewające danie z królową warzyw – dynią na pierwsze chłodne dni. Nie dość, że smakuje znakomicie, to ma wspaniały wpływ na nasz organizm. Przy niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy danie lekkie, a zarazem bardzo sycące. Ciekawy efekt wizualny jest dodatkowym atutem. 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 małe dynie (średnica 20 cm),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g mrożonych liści szpinaku,
  • 1/2 marynowanej papryki,
  • 1 jajko,
  • 100 g mozzarelli,
  • bazylia,
  • pieprz i sól,

PRZYGOTOWANIE: Kaszę jaglaną gotujemy przez 10 minut w 2 szklankach lekko osolonej wody. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, aż wchłonie resztę wody. Dynię kroimy na pół, spody lekko przycinamy, by dynie stabilnie stały w czasie pieczenia. Miąższ wydrążamy, zostawiając centymetrową warstwę przy skórce. Połówki dyni wkładamy do wrzątku, gotujemy 10 minut i odsączamy. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy razem ze szpinakiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy posiekaną paprykę i jajko, wyrabiamy. Przyprawiamy bazylią. Napełniamy dynie, posypujemy posiekaną mozzarellą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *