Rozgrzewające danie z królową warzyw – dynią na pierwsze chłodne dni. Nie dość, że smakuje znakomicie, to ma wspaniały wpływ na nasz organizm. Przy niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy danie lekkie, a zarazem bardzo sycące. Ciekawy efekt wizualny jest dodatkowym atutem.
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej,
- 2 małe dynie (średnica 20 cm),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g mrożonych liści szpinaku,
- 1/2 marynowanej papryki,
- 1 jajko,
- 100 g mozzarelli,
- bazylia,
- pieprz i sól,
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną gotujemy przez 10 minut w 2 szklankach lekko osolonej wody. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut, aż wchłonie resztę wody. Dynię kroimy na pół, spody lekko przycinamy, by dynie stabilnie stały w czasie pieczenia. Miąższ wydrążamy, zostawiając centymetrową warstwę przy skórce. Połówki dyni wkładamy do wrzątku, gotujemy 10 minut i odsączamy. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy razem ze szpinakiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy posiekaną paprykę i jajko, wyrabiamy. Przyprawiamy bazylią. Napełniamy dynie, posypujemy posiekaną mozzarellą. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180°C.