Flexitarianizm – nowy styl odżywiania

Flexitarianizm to dieta dla wszystkich osób szukających zdrowego i lekkiego sposobu odżywiania. W jadłospisie uwzględnia się 4 grupy pokarmowe: pełne ziarna zbóż, warzywa i owoce, nabiał oraz orzechy i pestki. Te produkty stanowią podstawę diety. Okazjonalnie możemy sięgać również po wysokiej jakości mięsa oraz ryby. Jak wprowadzić tego rodzaju dietę? Przeczytajcie nasze porady!

Zadbaj o poprawę zdrowia. Społeczeństwa krajów wysoko rozwiniętych spożywają dużo więcej mięsa niż wynikałoby to z zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Jemy mnóstwo białka zwierzęcego, a niewiele białka roślinnego, a to właśnie odpowiednie proporcje między nimi są niezbędne do zachowania zdrowia. Mięso oprócz białka zawiera sporo tłuszczu i sodu, dlatego ich ograniczenie w diecie obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, zmniejsza też ryzyko chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Natomiast regularne spożywanie warzyw, nasion roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczenie żywności rafinowanej i wysoko przetworzonej pomaga ochronić się przed chorobami cywilizacyjnymi.

Od czego zacząć?

– Oprzyj swój jadłospis na produktach pochodzenia roślinnego. Warzywa powinny stanowić podstawę wszystkich posiłków. Owoce wybieraj na deser lub jako przekąskę np. w pracy.

– Wszystkie zielone i czerwone warzywa to doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i antyutleniaczy. Te, które można, jedz na surowo, inne gotuj na parze.

– Jedz mniej mięsa. Pamiętaj, że ma ono stanowić tylko dodatek do jadłospisu. Najlepiej, aby pięć głównych posiłków w tygodniu w ogóle go nie zawierało.

– Orzechy, migdały, pestki dyni, ziarna sezamu i siemienia lnianego są źródłem kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów takich jak cynk, żelazo czy magnez. Można je dodawać do wielu posiłków – past warzywnych, sałatek, a nawet jogurtu zjadanego na śniadanie.

– Stawiaj na żywność wysokiej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Dotyczy to zarówno mięsa, jak i warzyw i owoców. Osoby, które chcą zmienić swój sposób odżywiania i przejść na flexitarianizm, ale nie wiedzą, od czego zacząć, mogą zastosować 3-tygodniowy plan, który pokazuje, jak łatwo i płynnie wejść w tą dietę.

Trzytygodniowy plan zmian:

1. Zmień proporcje na talerzu. Niech mięso zajmuje mniej miejsca, a uzupełniają je roślinne źródła białka, takie jak: ciecierzyca, soczewica, fasola. W pierwszym tygodniu wymienione produkty możesz mieszać z mięsem.

2. Drugi tydzień to czas na zjedzenie pięciu w pełni wegetariańskich posiłków. Możesz je wybrać dowolnie, nie musi być to koniecznie obiad. Na początek dobrym pomysłem będzie śniadanie w postaci owsianki z orzechami lub razowa bułka z pastą z pieczonych warzyw.

3. W trzecim tygodniu ogranicz ilość mięsa o połowę względem pierwszego tygodnia. Dobrze jest mieć w lodówce kilka prostych wegetariańskich dań gotowych do odgrzania, które przydadzą się podczas zabieganego dnia. Aby urozmaicić smak warzywnych dań, używaj dużo przypraw. Dobrze, jeśli w trzecim tygodniu przez 5 dni uda ci się zjeść wegetariański obiad. To bardzo dobry sposób na wprowadzenie flexitariańskich nawyków do swojego sposobu odżywiania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *