Zupa – krem to idealne danie na jesień. Przygotowywane z lokalnych, świeżych warzyw, są pełne aromatu i odżywcze. Krem z cukinii to pyszny pomysł na prosty lunch pełen witamin.
Skłądniki (4 porcje):
- cukinia (1 kg),
- masło (2 łyżki),
- śmietana 18% (2 łyżki),
- majeranek (1 łyżeczka),
- kostka rosołowa (1 sztuka),
- gałka muszkatołowa,
- sól, cukier, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, kroimy w półplasterki i umieszczamy w garnku. Do garnka wlewamy tyle wody, aby przykryła cukinię. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy przez 15 minut. Następnie do garnka dodajemy masło oraz pozostałe przyprawy i blendujemy całość na gładką masę. Na końcu, po zdjęciu kremu z kuchenki, dokładamy śmietanę.
Porada:
Zupa – krem z cukinii smakuje wyśmienicie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.