Krem z cukinii

Zupa – krem to idealne danie na jesień. Przygotowywane z lokalnych, świeżych warzyw, są pełne aromatu i odżywcze. Krem z cukinii to pyszny pomysł na prosty lunch pełen witamin.

Skłądniki (4 porcje):

  • cukinia (1 kg),
  • masło (2 łyżki),
  • śmietana 18% (2 łyżki),
  • majeranek (1 łyżeczka),
  • kostka rosołowa (1 sztuka),
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, cukier, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Cukinię myjemy, kroimy w półplasterki i umieszczamy w garnku. Do garnka wlewamy tyle wody, aby przykryła cukinię. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy przez 15 minut. Następnie do garnka dodajemy masło oraz pozostałe przyprawy i blendujemy całość na gładką masę. Na końcu, po zdjęciu kremu z kuchenki, dokładamy śmietanę.

Porada:

Zupa – krem z cukinii smakuje wyśmienicie z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *