Zaskocz domowników tym pozornie niepasującym do siebie połączeniem. Łagodny smak białych warzyw i słodycz białej czekolady tworzą idealny duet smakowy. Ten gęsty, aromatyczny, bardzo sycący krem to oryginalny pomysł na obiad, który z pewnością zasmakuje każdemu.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 pietruszka,
- 1 por (biała część),
- 1/4 selera,
- 150 ml białego wina,
- 2 szklanki mleka,
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 100 g białej czekolady,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta imbiru,
- sól,
- biały pieprz,
- 2 duże (100 g) serki topione – kremowe,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku i płatki migdałów- do posypania.
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy w garnku olej z masłem, podsmażamy selera, pietruszkę i pora – podlewając je białym winem. Dodajemy imbir i gałkę – zalewamy bulionem i mlekiem. Dokładamy kalafiora i gotujemy około 30 minut. Pod koniec dorzucamy serki topione i białą czekoladę – wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze szczypiorkiem i płatkami migdałów.