Krem kalafiorowy z białą czekoladą

Zaskocz domowników tym pozornie niepasującym do siebie połączeniem. Łagodny smak białych warzyw i słodycz białej czekolady tworzą idealny duet smakowy. Ten gęsty, aromatyczny, bardzo sycący krem to oryginalny pomysł na obiad, który z pewnością zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por (biała część),
  • 1/4 selera,
  • 150 ml białego wina,
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100 g białej czekolady,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta imbiru,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • 2 duże (100 g) serki topione – kremowe,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku i płatki migdałów- do posypania.

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy w garnku olej z masłem, podsmażamy selera, pietruszkę i pora –  podlewając je białym winem. Dodajemy imbir i gałkę – zalewamy bulionem i mlekiem. Dokładamy kalafiora i gotujemy około 30 minut. Pod koniec dorzucamy serki topione i białą czekoladę – wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy ze szczypiorkiem i płatkami migdałów. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *