Linguine, brat spaghetti, w wykwintnej wersji! Wyjątkowe składniki – mozzarella produkowana wyłącznie w Kampanii, pesto z parmezanem, prażony słonecznik – połączenie, dzięki któremu przygotujecie pyszne danie, na wyjątkową okazję.
SKŁADNIKI: (4-6 porcji)
- 250 g makaronu,
- 125 g mozzarelli di Bufala,
- 125 g pomidorów koktajlowych,
- bazylia,
- 1 ząbek czosnku,
- 75 g parmezanu,
- 1/2 papryczki pepperoni,
- 50 ml oliwy,
- 75 g oliwek czarnych,
- 25 g słonecznika,
- sól, pieprz,
- sok z ćwiartki cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy i studzimy. Przygotowujemy pesto – blenderem miksujemy posiekaną bazylię, czosnek, słonecznik i parmezan, dodajemy oliwę, żeby masa była gładka. Pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ser i oliwki, kroimy, następnie mieszamy z wystudzonym makaronem. Dodajemy pesto i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem, doprawiamy sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Serwujemy na zimno.