LINGUINE Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA

Linguine, brat spaghetti, w wykwintnej wersji! Wyjątkowe składniki – mozzarella produkowana wyłącznie w Kampanii, pesto z parmezanem, prażony słonecznik – połączenie, dzięki któremu  przygotujecie pyszne danie, na wyjątkową okazję.

SKŁADNIKI: (4-6 porcji)

  • 250 g makaronu,
  • 125 g mozzarelli di Bufala,
  • 125 g pomidorów koktajlowych,
  • bazylia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 75 g parmezanu,
  • 1/2 papryczki pepperoni,
  • 50 ml oliwy,
  • 75 g oliwek czarnych,
  • 25 g słonecznika,
  • sól, pieprz,
  • sok z ćwiartki cytryny.

PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy i studzimy. Przygotowujemy pesto – blenderem miksujemy posiekaną bazylię, czosnek, słonecznik i parmezan, dodajemy oliwę, żeby masa była gładka. Pomidory doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ser i oliwki, kroimy, następnie mieszamy z wystudzonym makaronem. Dodajemy pesto i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem, doprawiamy sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Serwujemy na zimno.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *