Powszechnie przyjęło się, że rybę warto jeść 2- 3 razy w tygodniu. Dlatego też dobrą propozycją na dzisiaj lub najbliższe dni jest łosoś, podawany na ciepłych warzywach z grzybami.
Składniki:
-
0,5 kg łososia,
-
250 g kapusty pekińskiej,
-
120 g brokułów,
-
60 g szparagów,
-
75 g suszonych grzybów shiitake (waga mokrych),
-
pół łyżki masła,
-
40 ml sosu sojowego,
-
20 ml sake,
-
20 dkg cukru,
-
pół łyżeczki tartego imbiru,
-
40ml oleju,
-
50 g cebuli dymki,
-
20 g groszku cukrowego,
-
10 ml esencji bulionu warzywnego,
-
10 ml słodkiego sosu sojowego,
-
łyżka oleju sezamowego,
-
szczypiorek, sezam.
Mieszamy sos sojowy z cukrem, sake i imbirem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy rybę̨. Polewamy ją przygotowanym sosem. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas rybę̨ podlewając sosem. Namoczone grzyby osuszamy i przekrawamy na pół. Warzywa kroimy w dowolny sposób. Olej rozgrzewamy, podsmażamy grzyby, po chwili dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy bulion, sos sojowy, kilka kropel oleju sezamowego i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.