Łosoś w sosie imbirowo-sojowym

Powszechnie przyjęło się, że rybę warto jeść 2- 3 razy w tygodniu. Dlatego też  dobrą propozycją na dzisiaj lub najbliższe dni jest łosoś, podawany na ciepłych warzywach z grzybami.

Składniki:

  • 0,5 kg łososia,

  • 250 g kapusty pekińskiej,

  • 120 g brokułów,

  • 60 g szparagów,

  • 75 g suszonych grzybów shiitake (waga mokrych),

  • pół łyżki masła,

  • 40 ml sosu sojowego,

  • 20 ml sake,

  • 20 dkg cukru,

  • pół łyżeczki tartego imbiru,

  • 40ml oleju,

  • 50 g cebuli dymki,

  • 20 g groszku cukrowego,

  • 10 ml esencji bulionu warzywnego,

  • 10 ml słodkiego sosu sojowego,

  • łyżka oleju sezamowego,

  • szczypiorek, sezam. 

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy sos sojowy z cukrem, sake i imbirem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy rybę̨. Polewamy ją przygotowanym sosem. Smażymy na wolnym ogniu, cały czas rybę̨ podlewając sosem. Namoczone grzyby osuszamy i przekrawamy na pół. Warzywa kroimy w dowolny sposób. Olej rozgrzewamy, podsmażamy grzyby, po chwili dodajemy warzywa i smażymy kilka minut. Dodajemy bulion, sos sojowy, kilka kropel oleju sezamowego i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *