Jeśli szukasz zamiennika za tradycyjny sos czosnkowy to nasz dip idealnie go zastąpi. Dobrze smakuje na do sałatek, mięs, pizzy i kanapek. Na bazie jogurtu, oliwy i octu winnego – na prawdę warto go spróbować.
Składniki:
- 400 g szczypiorku,
- 10 g czosnku,
- 150 ml octu winnego,
- 200 ml oliwy z oliwek,
- 100 g cukru brązowego,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz – do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy schłodzony, dla dekoracji posypany drobno siekanym szczypiorkiem.
Nasza rekomendacja:Zamiast miksować szczypiorek możesz zmieszać go z masą z pozostałych składników.
O proszę.. wersji ze szczypiorkiem nie miałam nigdy okazji próbować. Wykorzystam przepis, pozdrawiam!