Mielone kotleciki z kaszą kuskus

Kasza kuskus to świetne źródło żelaza i potasu. Dodanie jej do kotletów mielonych sprawi, że tradycyjne danie polskiej kuchni nabiera zupełnie nowego smaku. Lekkostrawny i zdrowy kotlecik mielony z kaszą kuskus – w sam raz na raz!  

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego,
  • 1/3 szklanki kaszy kuskus,
  • 1 mała cebula,
  • pół małej bułki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.  

PRZYGOTOWANIE: Zalewamy wodą kaszę kuskus i odstawiamy do ostudzenia. Wsypujemy ostudzoną kaszę do mielonego mięsa, następnie dodajemy posiekaną cebulę. W międzyczasie moczymy bułkę w wodzie i dokładnie wyciskamy. Dodajemy bułkę do mięsa, dorzucając czosnek granulowany, przyprawę do mięsa oraz białko z jajka. Całą masę dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *