MIÓD – PŁYNNE ZŁOTO

W starożytności miód uważany był za pokarm bogów. Dziś wciąż zajmuje wyjątkowe miejsce w wielu kulturach i nazywany bywa płynnym złotem. Za co jest aż tak ceniony?

Miód, ze swoimi wyjątkowymi właściwościami, znajduje doskonałe zastosowanie w kosmetyce. Przygotujemy z niego maseczki do twarzy, odżywki do włosów, płyny do kąpieli, a także wykorzystamy jako balsam do ust. Dzięki niemu, nasza skóra i włosy staną się nawilżone i odżywione. Jeszcze większe zastosowanie miód znajduje w kuchni. Choć na myśl przychodzi nam zapewne wykorzystanie go do słodkich dań, doskonale sprawdza się on także w słonych potrawach z warzywami, mięsem czy rybą. Poza walorami smakowymi, ma on także zadziwiające właściwości lecznicze: dostarcza licznych witamin, minerałów, ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, oddechowy i krążenia, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i zwiększa odporność organizmu. Należy jednak pamiętać, że aby miód zachował wszystkie swoje właściwości, nie należy go zbytnio podgrzewać. Licząc na jego leczniczą moc, możemy więc dodać go do letniej herbaty, jogurtu z musli, polać nim naleśniki, przygotować z niego sos do sałatek lub po prostu zjeść go na kanapce ?

Poniżej prezentujemy dwa przepisy na dania z miodem:

  Pikantne skrzydełka w miodzie

Składniki:

  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
  • 3 szklanki wody
  • 7 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 niepełne łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • płaska łyżeczka przyprawy vegeta

PRZYGOTOWANIE:
1. Umyte skrzydełka dzielimy na 3 części. Najmniejsze kawałki zalewamy wodą, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 30 min.
2. Gotowym wywarem zalewamy pozostałe części skrzydełek i gotujemy ok. 10 min pod przykryciem.
3. Z miodu, sosu sojowego, oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku i przypraw przygotowujemy glazurę.
4. Z garnka ze skrzydełkami odlewamy wywar, pozostawiając jedynie jedną szklankę płynu, którą następnie mieszamy z glazurą.
5. Glazurę z wywarem dodajemy do skrzydełek i gotujemy bez przykrycia, często mieszając, do momentu aż glazura zgęstnieje.



Smażone tofu z miodem i ziołami

Składniki:

  • 4 łyżeczki miodu
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Tofu odsączamy z zalewy, przekrawamy w poprzek i nakłuwamy w paru miejscach widelcem.
2. Miód mieszamy z sokiem z limonki, a następnie smarujemy nim tofu.
3. Oprószamy tofu przyprawami i odstawiamy na 20 min.
4. Każdy kawałek tofu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *