PIERÓG CALZONE

Pieróg Calzone, to przede wszystkim doskonała alternatywa dla miłośników pizzy. Tak jak ona, może mieć rozmaite nadzienia i smaki. Proste i sycące danie, zaskakuje swoim wnętrzem. Możecie się pokusić na przygotowanie kilku wariantów jednocześnie, pomysły na farsze to będzie Wasza kulinarna wariacja.

CIASTO:

  • 1 kg mąki,
  • 10 g drożdży,
  • 500 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju.

FARSZ:

  • 150 g gotowanej szynki,
  • 200 g żółtego sera,
  • 200 g pieczarek,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula.
  • 2 ząbki czosnku,
  • bazylia, oregano, sól, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy wodę o temperaturze pokojowej; mąkę mieszamy z solą i wlewamy do niej roztwór wody z drożdżami. Wyrabiamy ręką, aż powstanie zlepek ciasta. Dodajemy olej i wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Tak przygotowane odkładamy pod przykryciem – w ciepłe miejsce – na 45 minut.

Pieczarki siekamy i podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Do ostudzonych pieczarek ścieramy ser i kroimy drobno szynkę. Dodajemy jajko i doprawiamy do smaku ziołami. Ciasto dzielimy na kulki  o wadze około 100 g każda. Wałkujemy i połowę smarujemy łyżką sosu pomidorowego, a następnie układamy farsz i przykrywamy drugą połówką ciasta, a następnie zlepiamy widelcem i smarujemy oliwą. Pieczemy w temperaturze 230°C przez około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *