Do tradycyjnego dania – pierogów, proponujemy mniej popularny farsz. Przygotujcie się na zdrową propozycję! Połączenie szpinaku, serów feta i pleśniowego to genialny smak, a przy okazji alternatywa dla klasycznych pierogów.
Składniki:
-
- ciasto pierogowe,
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 80 g sera feta,
- 35 g sera pleśniowego,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak rozmrażamy, odciskamy i siekamy na drobniejsze kawałki. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, czosnek i oliwę, dodajemy szpinak i szybko smażymy, a następnie odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy sery i doprawiamy do smaku. Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Serwujemy odsmażane na maśle, z pomidorami suszonymi lub z sosem czosnkowym.