Słone, kruche ciasto z pysznym nadzieniem, zalane jajeczno-śmietanowym sosem – to quiche! Poznajcie przepis na zdrowe i sycące ciasto z dodatkiem warzyw.
Składniki:
- Quiche:
- 150 g białej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 75 g zielonej fasolki,
- 75 g groszku,
- 10 g szparagów,
- 100 g pomidorów,
- 250 ml śmietany 30%,
- 5 jajek,
- sól,
- pieprz.
- Ciasto:
- 175 g masła lub margaryny,
- 350 g mąki pszennej,
- 40 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto, łącząc ze sobą mąkę, margarynę i mleko. Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm i rozkładamy je na blaszce. Następnie mrozimy, a gdy już się zamrozi, wkładamy do piekarnika na 12 min i pieczemy je w temperaturze 160 stopni.
Na upieczonym spodzie ciasta układamy: groszek, fasolkę, szparagi. Kroimy cebulę w plasterki i pomidora w kostkę. Przygotowujemy sos, mieszając śmietanę z jajkami. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zalewamy nasze ciasto przygotowanym sosem i pieczemy ok.10 min w temperaturze 140 stopni C.