Quiche ze szparagami i zielonym groszkiem

Słone, kruche ciasto z pysznym nadzieniem, zalane jajeczno-śmietanowym sosem – to quiche! Poznajcie przepis na zdrowe i sycące ciasto z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • Quiche:
  • 150 g białej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 75 g zielonej fasolki,
  • 75 g groszku,
  • 10 g szparagów,
  • 100 g pomidorów,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 5 jajek,
  • sól,
  • pieprz.
  • Ciasto:
  • 175 g masła lub margaryny,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 40 ml mleka. 

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy ciasto, łącząc ze sobą mąkę, margarynę i mleko. Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm i rozkładamy je na blaszce. Następnie mrozimy, a gdy już się zamrozi, wkładamy do piekarnika na 12 min i pieczemy je w temperaturze 160 stopni.

Na upieczonym spodzie ciasta układamy: groszek, fasolkę, szparagi. Kroimy cebulę w plasterki i pomidora w kostkę. Przygotowujemy sos, mieszając śmietanę z jajkami. Sos doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zalewamy nasze ciasto przygotowanym sosem i pieczemy ok.10 min w temperaturze 140 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *