SAŁATKA GRYCZANA Z BURAKAMI

Lekka, zdrowa i pożywna sałatka sprawdzi się doskonale zarówno na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Pięknie wygląda i smakuje doskonale. Szklanka zielonej herbaty będzie stanowiła świetne uzupełnienie i podkreśli jej smak.

SKŁADNIKI (dla 4 osób):

  • 2 duże buraki,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 250 g kaszy gryczanej (pół na pół prażonej i nieprażonej),
  • 2 łyżki marynowanych cebulek,
  • 100 g sera feta,
  • kiełki słonecznika i listki kolendry do dekoracji,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • olej.

PRZYGOTOWANIE: 

Buraki szorujemy, gotujemy w wodzie na półmiękko przez około 40 minut. Studzimy, obie­ramy, kroimy w kostką. Imbir, posiekany czosnek, ocet winny i szczyptę soli mieszamy z 2 łyżkami oleju. Zalewamy buraki. Kaszę gotujemy w połowie litra osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju. Odcedzamy, stu­dzimy. Dodajemy buraki i osaczone cebulki, kiełki i kolendrę. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy z kostkami sera feta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *