Ta sałatka jest pokłonem złożonym wiośnie. To właśnie wtedy wszystkie nowalijki są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. A my najszczęśliwsi.
Składniki na sałatkę (1 porcja):
- roszponka (100 g),
- botwinka (100 g),
- świeży szpinak (100 g),
- szczaw (50 g),
- kiełki rzodkiewki i brokuła (2 łyżki),
- pomidory cherry (2 sztuki),
- rzodkiewka (3 sztuki),
- jaja przepiórcze (3 sztuki),
- ciecierzyca gotowana (2 łyżki),
- liście świeżej kolendry (3 liście),
- orzechy pinii (2 łyżki).
Składniki na sos:
- olej z pestek dyni (5 łyżek),
- miód (1 łyżeczka),
- ocet balsamiczny (1 łyżka),
- mielona sól morska (do smaku),
- świeżo mielony pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Liście szczawu, botwinki, szpinaku i roszponki myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo. Pomidory kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Teraz pozostaje już tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić orzeszkami pinii i polać przygotowanym przez nas sosem. Sałatka wiosenno-ziołowa gotowa!
Porada:
Orzeszki pinii można zastąpić pestkami dynii, słonecznika, lub innymi preferowanymi przez nas orzechami.
Ciekawostka:
Olej z pestek dyni jest wciąż słabo znany w Polsce. Co może dziwić, nie pochodzi wcale z dalekich krajów – największymi producentami są nieodległe Austria i Szwajcaria. Olej ten tłoczony jest na zimno (w temperaturze do 60 stopni Celsjusza), a wielowiekowa tradycja jego wytwarzania nadaje mu niepowtarzalny odcień ciemnej, głębokiej zieleni, wspaniały orzechowy zapach i wyrafinowany posmak. Olej z pestek dyni wzbogaci każdą sałatkę.