Sałatka wiosenno-ziołowa

Ta sałatka jest pokłonem złożonym wiośnie. To właśnie wtedy wszystkie nowalijki są najdelikatniejsze i najsmaczniejsze. A my najszczęśliwsi.

Składniki na sałatkę (1 porcja):

  • roszponka (100 g),
  • botwinka (100 g),
  • świeży szpinak (100 g),
  • szczaw (50 g),
  • kiełki rzodkiewki i brokuła (2 łyżki),
  • pomidory cherry (2 sztuki),
  • rzodkiewka (3 sztuki),
  • jaja przepiórcze (3 sztuki),
  • ciecierzyca gotowana (2 łyżki),
  • liście świeżej kolendry (3 liście),
  • orzechy pinii (2 łyżki).

Składniki na sos:

  • olej z pestek dyni (5 łyżek),
  • miód (1 łyżeczka),
  • ocet balsamiczny (1 łyżka),
  • mielona sól morska (do smaku),
  • świeżo mielony pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Liście szczawu, botwinki, szpinaku i roszponki myjemy pod bieżącą wodą i suszymy. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo. Pomidory kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Teraz pozostaje już tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki, doprawić orzeszkami pinii i polać przygotowanym przez nas sosem. Sałatka wiosenno-ziołowa gotowa!

Porada:

Orzeszki pinii można zastąpić pestkami dynii, słonecznika, lub innymi preferowanymi przez nas orzechami.

Ciekawostka:

Olej z pestek dyni jest wciąż słabo znany w Polsce. Co może dziwić, nie pochodzi wcale z dalekich krajów – największymi producentami są nieodległe Austria i Szwajcaria. Olej ten tłoczony jest na zimno (w temperaturze do 60 stopni Celsjusza), a wielowiekowa tradycja jego wytwarzania nadaje mu niepowtarzalny odcień ciemnej, głębokiej zieleni, wspaniały orzechowy zapach i wyrafinowany posmak. Olej z pestek dyni wzbogaci każdą sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *