Czas na smaki orientu! W tej sałatce jest wszystko to, za co kochamy turecką kuchnię. Delikatność, egzotyka i wspaniałe kolory!
Składniki (1 porcja):
- świeżo łamana pszenica Bulgur (100 g),
- ogórek (1/2 warzywa),
- pomidory koktajlowe (5 sztuk),
- szparagi zielone (3 sztuki),
- papryka (1/3 warzywa),
- kapary (1 łyżka),
- oliwki zielone lub czarne (10 sztuk),
- kiełki rzodkiewki (szczypta),
- rzeżucha (szczypta),
- sos jogurtowo-czosnkowy.
Przygotowanie:
Odcinamy zdrętwiałą część szparagów (ok. 1/3 długości od dołu) i gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli i cukru do miękkości (ok. 10 minut). Po wyciągnnięciu ich z wody hartujemy je (jak to zrobić? Porada TUTAJ), i tak jak resztę warzyw, kroimy na mniejsze części. Pszenicę Bulgur płuczemy i gotujemy. Wszystkio mieszamy razem ze sobą. Łączymy składniki sosu jogurtowo-czosnkowego, a następnie polewamy nim sałatkę. Nasze danie jest już gotowe. Smacznego!
Porada:
Pszenica Bulgur to mało znany u nas rodzaj kaszy, popularny w kuchni tureckiej. Jest to kasza niezwykle pożywna i smaczna. Ma niski indeks glikemiczny, doskonale więc sprawdza się w dietach odchudzających. Ziarna pszenicy są parzone, następnie suszone, a na koniec mielone (łamane). Pszenicę Bulgur wystarczy przed wykorzystaniem zalać osolonym wrzątkiem lub bulionem i zostawić pod przykryciem na kilkanaście minut.